Prejsť na obsah

Košický detský pas láka do metropoly východu rodiny z celého Slovenska

Zo smelých a zvedavých detí sa v Košiciach stávajú veľkí dobrodruhovia. Už od začiatku prázdnin sa tak deje vďaka spolupráci mesta Košice a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Visit Košice, ktoré pre školákov pripravili  Košický detský pas.

Netradičného sprievodcu pri spoznávaní metropoly východu i jeho okolia distribuovalo mesto počas odovzdávania vysvedčení do škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Z milého prekvapenia sa tešili žiaci 1. až 7. ročníka ZŠ, ktorí dostali vyše 10 000 kusov. 

Využívajú ho však aj stovky detí z celého Slovenska a zahraničia, ktorých rodičia si Košický detský pas zadarmo vyzdvihli v Infopointe Visit Košice na Hlavnej 59 alebo v pobočkách Centra voľného času (CVČ) na Orgovánovej 5 a Popradskej 86. Zároveň v čase letných táborov sú dostupné aj na pracoviskách CVČ Charkovská 1, CVČ Juhoslovanská 2, CVČ Kórejská 1 a Starozagorská 8 alebo vo vybraných hoteloch. Podľa riaditeľky Visit Košice Michaely Podolákovej je o tento pas mimoriadny záujem. Keďže 20 000 kusov zrejme nebude stačiť, plánujú aj jeho dotlač. Ozrejmila, že polovica návštevníkov ich Infopointu tráviacich dovolenku v metropole východu k nim prichádza kvôli Košickému detskému pasu.

Marcel Gibóda: Hlásia sa nám ďalší partneri, ktorí sa chcú zapojiť

Námestníka primátora mesta Košice a zároveň predsedu predstavenstva Visit Košice Marcel Gibóda (nezávislý) teší záujem rodín s deťmi, ktoré aj začiatkom druhého mesiaca prázdnin hojne navštevujú 21 miest plných zábavy, za ktoré dostanú ako odmenu samolepky. Tí najusilovnejší bádatelia môžu vyhrať aj zaujímavé ceny.

„Som rád, že Košický detský pas prináša nezabudnuteľné dobrodružstvá a zážitky nielen všetkým malým dobrodruhom a cestovateľom. Ide o veľmi úspešný produkt na prilákanie ďalších návštevníkov do mesta, keďže podporuje aj rozvoj turizmu v Košiciach a v okolí. Navyše hravou formou motivuje deti k spoznávaniu mesta, v ktorom žijú a zároveň zvyšuje návštevnosť známych atrakcií i neznámych zákutí nielen Košíc. Tešia ma nielen pozitívne reakcie detí a ich rodičov, ale ozvali sa nám aj viacerí poskytovatelia rôznych služieb a atrakcií, ktorí sa chcú už teraz prihlásiť do ďalšieho ročníka projektu,“ skonštatoval.

Košický detský pas je ilustrovaný sprievodca od autoriek štúdia KATKAT. Pozýva deti a ich rodičov za dobrodružstvom do ZOO, Steelparku, viacerých zaujímavých múzeí vrátane Košického zlatého pokladu, Bábkového divadla, Botanickej záhrady, Východoslovenskej galérie, na splavovanie Hornádu a množstvo ďalších atrakcií. Rodiny cestujúce do Košíc si tak zábavný program nemusia vyhľadávať sami. K dispozícii majú produkt, ktorý spája zaujímavé miesta v metropole východu a okolí. Zároveň prostredníctvom zbierania zážitkov a odmien motivuje rodiny z celého Slovenska, aby v Košiciach strávili viac dní alebo sa sem znova vrátili.

Na smelé a zvedavé deti sa z nálepiek usmieva dobrodruch Buki

Súčasťou každého Košického detského pasu sú ilustrované samolepky s postavičkou dobroducha Bukiho, ktorými sa deti odmeňujú za navštívený počet lokalít. Každé tri navštívené miesta im prinesú cestovateľské hodnosti, za ktoré si vo Visit Košice Infopointe vyzdvihnú vecné odmeny. Deti už pri samotnom obdržaní získavajú prvú cestovateľskú hodnosť – dobrodruh začiatočník. Postupne sa z nich môžu stať skúsený dobrodruh, majster dobrodruh a po získaní 15 nálepiek už budú mať hodnosť Dobrodruh sprievodca. Rodiny majú tiež šancu vyhrať víkendový pobyt v historickom Hoteli Bankov Košice.

„Leto sa nesie v znamení rodiny. Deti majú prázdniny, čo je najlepší čas na to, aby rodičia či starí rodičia vyšli s nimi na výlet a spoločne si užili voľné a bezstarostné chvíle. Rozhodli sme sa preto podporiť ich putovanie a spoznávanie Košíc a okolia, o čom nájdu bližšie informácie na www.kosickydetskypas.sk. Chceme, aby naozaj všetky rodiny s deťmi, ktoré k nám prídu, svoj pas dostali a počas návštevy našich 21 atrakcií si užili nezabudnuteľné leto. Ich nadšené reakcie a ďakovné maily rodičov nám potvrdzujú, že sme sa rozhodli správne. Tešia nás aj reakcie zapojených partnerov, ktorí si pochvaľujú výrazné zvýšenie návštevnosti. Chodia k nim aj rodiny z takých častí Slovenska, ktorí tam doteraz nikdy neboli,” hovorí Michaela Podoláková.

Bratislavská rodinka chce aj kvôli Detskému pasu opäť zavítať do Košíc

Riaditeľka Visit Košice dala nahliadnuť aj do správy, ktorú nedávno dostali od spokojných návštevníkov z Bratislavy.

„Chceli by sme sa ešte raz v mene našich detí aj nás rodičov poďakovať za úžasný nápad v podobe Detského pasu. Išli sme do Košíc na výlet z Bratislavy. Mali sme v pláne ísť do ZOO a v meste možno na kúpalisko a pozrieť si Dom sv. Alžbety...  Namiesto toho si deti vyzdvihli pasy a za necelé tri dni sme stihli navštíviť 7 miest z pasu. Navštívili sme múzeá o ktorých sme ani netušili a najlepšie na tom bolo, že nás deti sami ťahali z jedného miesta na druhé. Vždy to bolo opačne ale teraz si samé našli, kam by sme mohli ísť, kúpili lístky, vybavili pečiatky.... Mysleli sme, že dostanú odznak za odmenu, ale dostali aj ďalšie darčeky, z ktorých boli veľmi prekvapení a šťastní. Bolo to super a nám aj deťom sa to ozaj veľmi páčilo. Košice nás uchvátili, veľmi sa nám páčili. Je to nádherné mesto. Netušili sme, že máte tak skvelo prispôsobené centrum pre cyklistov. Mali sme našťastie so sebou aj bicykle takže sme si to ozaj užili. Určite sa do Košíc ešte vrátime a pozrieme aj ďalšie miesta,“ napísala spokojná rodinka z hlavného mesta.