Prejsť na obsah

Košický primátor požiadal českého premiéra i ministra zahraničných vecí o pomoc pri zachovaní generá

Plánované zrušenie Generálneho konzulátu Českej republiky v Košiciach malo veľkú odozvu medzi mnohými obyvateľmi i predstaviteľmi mesta. Primátor Zdenko Trebuľa sa v tejto súvislosti listami obrátil na predsedu vlády Českej republiky Stanislava Grossa a ministra zahraničných vecí ČR Cyrila Svobodu so žiadosťou o pomoc pri zachovaní Generálneho konzulátu Českej republiky v Košiciach.

"Rozhodnutie Českej republiky zrušiť generálny konzulát, ktorý v našom meste sídli od roku 1994, veľmi prekvapilo občanov v celom regióne. Po desiatich rokoch existencie považujú totiž českú diplomatickú misiu na východe Slovenska za veľmi prirodzenú a neoddeliteľnú súčasť spoločenského a kultúrneho života mesta. Vzťahy medzi generálnym konzulátom a magistrátom mesta považujem za nadštandardné. Dokumentujú mimoriadnu náklonnosť obyvateľov východnej časti Slovenska k Českej republike," napísal v listoch primátor Košíc. Upozornil na historické súvislosti, vďaka ktorým v niekoľkých vlnách osídlili Slovensko predovšetkým príslušníci českej inteligencie. Pri poslednom sčítaní obyvateľov sa k českej národnosti prihlásilo 45 tisíc ľudí, z toho na východe Slovenska takmer deväť tisíc. Počas celého trvania spoločnej republiky mali Košice podstatne živšie kontakty s Prahou, ako s Bratislavou. Tento vzťah pretrváva aj dnes, keď veľká skupina našich občanov študuje alebo pracuje v Českej republike.

Česká diplomatická misia v Košiciach výrazným spôsobom ovplyvňuje kultúrny a spoločenský život mesta a regiónu. Každý rok má dôležitý podiel na organizovaní Českých dní na Slovensku. Pomáha pri získavaní významných českých umeleckých telies, ktoré s veľkým úspechom účinkujú v celom regióne. Hlboký bratský vzťah Čechov a Slovákov v Košiciach od októbra minulého roka dokumentujú aj busty T. G. Masaryka a M. R. Štefánika, ktoré vedľa seba stoja na spojnici rovnomenných ulíc.

"Zrušenie Generálneho konzulátu ČR v Košiciach by pre nás znamenalo výrazné ochudobnenie z mnohých pohľadov. Po celý čas svojej existencie usiluje o čo najlepšie vzťahy medzi krajinami, prezentáciu kultúry, školstva, regionálnych aktivít, ekonomiky, českej histórie. Je váženou, dôveryhodnou a uznávanou inštitúciou. Pre veľkú časť občanov Slovenskej republiky, ktorí stále nosia v sebe myšlienku čechoslovakizmu, je rukolapným dôkazom stále existujúcich vzťahov," zdôraznil primátor Zdenko Trebuľa a požiadal premiéra i ministra zahraničných vecí ČR o prehodnotenie rozhodnutia. Zároveň sa listami obrátil aj na premiéra SR Mikuláša Dzurindu a ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, aby podporili výzvu Košíc zachovať Generálny konzulát Českej republiky. Mesto je pripravené urobiť maximum, aby českej strane vyšlo v ústrety.