Prejsť na obsah

Košický viceprimátor Gibóda sa cez víkend zúčastnil Klimatického summitu OSN

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú sprevádzali uplynulý týždeň na klimatickom summite OSN v Dubaji - COP 28 aj zástupcovia samospráv, ktorí boli prvýkrát prizvaní stať sa súčasťou delegácie. Úniu miest Slovenska (ÚMS) zastupujú viceprimátor mesta Bratislava Jakub Mrva, viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda, a viceprezident ÚMS a primátor mesta Komárno Béla Keszegh.

Rovnako prvýkrát bude formálnou súčasťou COP 28 aj summit lídrov lokálnych vlád a samospráv Local Climate Action Summit (1.-2.12.2023). Jeho hlavným cieľom je posilniť  hlas  samospráv ako kľúčových aktérov v riešení klimatickej krízy. Summit spoluorganizujú predsedníctvo COP28 – Spojené arabské emiráty a Bloomberg Philathropies, ktorú založil bývalý starosta New York City Michael Bloomberg.

Hlavnými témami bola transformácia klimatických financií, posilnenie globálneho boja za riešenie klimatickej krízy, lokálna energetická transformácia a posilňovanie odolnosti miest na zmenu klímy. Podujatie podporujú organizácie C40 Cities Climate Leadership Group, Global Covenant of Mayors for Climate Climate & Energy, ICLEI, UCLG, Under2Coalition a ďalší.

Globálna  konferencia OSN o zmene klímy (COP28) sa koná od 30. novembra do 15. decembra 2023 v Spojených arabských emirátoch. Ide o najväčšie celosvetové, klimatické, multilaterálne podujatie v oblasti zmeny klímy. Tradične sa aj tento rok očakáva účasť približne 120 prezidentov a premiérov z celého sveta. Na podujatí sa stretávajú všetci významní aktéri, vrátane podnikateľského sektora, investorov, mimovládneho sektora, filantropie., tento rok aj reprezentantov samospráv a regiónov.

M. Gibóda: Bez spolupráce s vládou klimatickú krízu nevyriešime

„Dôležitosť riešení na ochranu klímy sa dostali na Slovensku do popredia verejnej diskusie a sú prioritou pre naše mesto. Som rád, že máme príležitosť spolupracovať aj na medzinárodných a európskych projektoch, ako napríklad Misia EÚ - Klimaticky neutrálne mestá. Vďaka pani prezidentke, ktorá vždy citlivo vníma rolu samosprávy v živote obyvateľov na Slovensku, máme možnosť zúčastniť sa aj prebiehajúcej  klimatickej konferencie. Obyvatelia svetových aj slovenských miest už dnes pociťujú negatívne následky klimatickej zmeny. Bez pochopenia, podpory a spolupráce vlády SR ju slovenské mestá samé riešiť nedokážu,“ uviedol košický viceprimátor Marcel Gibóda.

Aj Bratislava pripravuje svoj akčný plán pre udržateľnú energiu a klímu. „Výmena skúseností s inými mestami je pre nás veľmi dôležitá. Zároveň je úlohou nie len Bratislavy realizovať také opatrenia, ktoré znížia následky klimatickej zmeny na kvalitu života obyvateľov. Tieto opatrenia však vyžadujú dostatočné financovanie a nevyhnutnou podmienkou je spolupráca samosprávy a vlády SR," skonštatoval viceprimátor Bratislavy Jakub Mrva.

Podľa viceprezidenta ÚMS a komárňanského primátora Bélu Keszegha sú to práve mestá a obce, ktoré sa pri téme následkov klimatickej zmeny musia usilovať o realizáciu potrebných opatrení, aby dokázali vytvárať priaznivé prostredie pre bezpečný život svojich obyvateľov. Únia miest Slovenska dlhodobo a systematicky podporuje udržateľný rozvoj miest.

Ochrana životného prostredia, udržateľnosť a riešenie klimatickej zmeny z pozície samospráv sú jednou z jej dlhodobých priorít. Okrem podpory vzdelávania miest a zelených projektov sa ÚMS aktívne zapája aj do pripomienkovacích procesov environmentálnej legislatívy. V spolupráci s  expertnými partnermi v oblasti udržateľnosti podporuje aj budovanie zdravých, odolných a klimaticky neutrálnych miest pre bezpečný život obyvateľov.