Prejsť na obsah

Krízové situácie budú riešiť spoločne

Mestá Košice a Vysoké Tatry rozširujú svoju partnerskú spoluprácu vo viacerých oblastiach. Memorandum o spolupráci, ktoré podpísali 30. júna 2006 sa neustále dopĺňa o ďalšie dodatky, vyplývajúce zo vzájomných možností pomoci oboch miest. Dodatok o spolupráci v oblasti ochrany obyvateľstva podpísali vo štvrtok 24. januára 2008 primátor Košíc (František Knapík) a Vysokých Tatier (Ján Mokoš).

Ochrana obyvateľstva je jednou z povinností, ktoré musia obe mestá zabezpečovať. Košice a Vysoké Tatry sa v dodatku Memoranda zaväzujú k skvalitneniu plánovania ochrany obyvateľstva s dôrazom na zjednotenie všetkých druhov plánovacej dokumentácie, vypracovaním scenárov a metodických postupov činnosti po vzniku mimoriadnej udalosti, čím sa zvyšuje ochrana obyvateľstva a pripravenosť na riešenie mimoriadnych udalostí.
Samosprávy zdokonalia pripravenosť svojich riadiacich orgánov formou teoretickej prípravy, praktických cvičení, tréningov a modelových situácií zameraných na riešenie následkov mimoriadnych udalostí vo vzťahu na komplexné zabezpečovanie ochrany života, zdravia a majetku osôb.

Úlohou Vysokých Tatier a Košíc bude aj zabezpečenie efektívneho využitia pridelených rozpočtových prostriedkov na realizáciu úloh v jednotlivých oblastiach činnosti. Zlepšovať systém krízovej ekonomiky s dôrazom na zabezpečenie nevyhnutných zdrojov na prežitie.
Obe mestá sú si vedomé, že v oblasti prevencie a eliminácie katastrof je tiež potrebná výmena vedeckých a technických informácií a vzájomná spolupráca je preto ich spoločným záujmom.