Prejsť na obsah

KULTÚRA ZNEVÝHODNENÝCH SKUPÍN OBYVATEĽSTVA 2007

Kultúra znevýhodnených skupín obyvateľstva 2007 (KZSO 2007)
Program je určený na vytváranie rovnosti príležitostí v oblasti kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva. Cieľom programu je uľahčiť marginalizovaným skupinám prístup ku kultúre a podporiť projekty zamerané na kompenzáciu znevýhodnenia prostredníctvom umenia a kultúrnych aktivít.
Prioritami programu Kultúra znevýhodnených skupín obyvateľstva sú kultúrne aktivity pre zdravotne postihnutých občanov, starších ľudí, bezdomovcov, marginalizované skupiny detí a mládeže žijúcich v rómskych osadách, projekty v oblasti kultúry prispievajúce k implementácii rodovej rovnosti, projekty zamerané na kultúrnu integráciu migrantov, projekty podporujúce trvalú udržateľnosť kultúrnych aktivít znevýhodnených skupín obyvateľstva, kultúrne podujatia organizované pri príležitosti Európskeho roka rovných príležitostí a pod.

7.1
Podprogram ŽIVÁ KULTÚRA
Tento podprogram je zameraný na vytváranie rovnosti príležitostí v oblasti kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva, ako aj prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia prostredníctvom kultúry (festivaly, prehliadky, výstavy, koncerty, kultúrne misie, umelecké tvorivé dielne, besedy, prednášky, odborné semináre, konferencie, sympóziá, atď.). Nepodporujú sa aktivity typu: členská schôdzka, deň detí, deň matiek, deň obce, cirkevné sviatky, komerčné aktivity, športové aktivity.
Žiadateľ sa zaväzuje financovať účel, na ktorý sa dotácia poskytuje, aj z iných zdrojov najmenej vo výške 10 %.

7.2
Podprogram Periodická tlač
Dotácia je predovšetkým určená na podporu vydávania literárnych, vedeckých, detských a mládežníckych časopisov a zo spoločenského hľadiska významných periodík, ktoré prispievajú k rovnosti príležitosti v oblasti kultúry, ako aj prevencie a eliminácie všetkých foriem násilia. Nepodporuje sa vydávanie miestnej, samosprávnej, religióznej a športovej tlače, ani periodík, ktoré nedosahujú náležitú umeleckú, odbornú a vedeckú úroveň.
V prípade nových periodík je kritériom podpory predloženie makety prvého čísla a dvoch odborných posudkov.
Žiadateľ sa zaväzuje financovať účel, na ktorý sa dotácia poskytuje, aj z iných zdrojov najmenej vo výške 20 %.

7.3 Podprogram Neperiodická tlač
Základným cieľom je podpora vydávania pôvodných publikácií rozvíjajúcich kultúru znevýhodnených skupín obyvateľstva a podpora edičnej činnosti, vydavateľských a publikačných aktivít v oblasti pôvodnej, krásnej, odbornej, vedeckej a prekladovej literatúry. V tomto programe je možné uchádzať sa aj o dotáciu v oblasti virtuálnej kultúry – slúži na podporu projektov realizovaných prostredníctvom digitálnych médií, hlavne prostredníctvom internetu, na podporu zverejnenia kultúrnych a vedeckých obsahov, na rozširovanie a prijímanie informácií v elektronickej forme šíriacich hodnoty tolerancie, solidarity a podporujúce proces sociálnej súdržnosti. Podprogram nie je určený na podporu vzniku webových stránok organizácií ani na vydávanie hudobných nosičov etablovaných hudobných skupín.

Žiadateľ sa zaväzuje financovať účel, na ktorý sa dotácia poskytuje, aj z iných zdrojov najmenej vo výške 20 %.

Žiadať o pomoc môžu :
a) fyzická osoba,
b) podnikateľ,
c) vyšší územný celok alebo obec,
d) rozpočtová organizácia alebo príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší územný celok alebo obec,
e) občianske združenie,
f) nadácia,
g) záujmové združenie právnických osôb, ak je právnickou osobou,
h) nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby,
i) neinvestičný fond,
j) vysoká škola,
k) registrovaná cirkev alebo náboženská spoločnosť,
l) Matica slovenská.

Žiadateľ, ktorý žiada o dotáciu, musí mať v doklade o právnej subjektivite uvedenú činnosť v oblasti kultúry.

Projekty je možné predkladať do 15. decembra 2006. Budú spracované a posúdené v marci 2007.


Kompletné informácie ohľadom grantového systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na rok 2007, programu Kultúra národnostných menšín 2007, môžte získať na webovej stránke Ministerstva kultúry SR www.culture.gov.sk , alebo na Ministertve kultúry Slovenskej republiky, sekcia menšinových kultúr, Námestie SNP 33, 813 31 Bratislava. (tel.: 02/59 39 14 43, v pracovných dňoch, v čase od 9:00 do 14:00 hod.)