Prejsť na obsah

Kurz psychohygieny a výcviku sebaobrany pre seniorov

       Dňa 26. apríla 2010 o 13,30 hod. v priestoroch Spoločensko – relaxačného centra na ul. Milosrdenstva č.4 v Košiciach za účasti starostu MČ Košice – Juh JUDr. Jaroslava Hlinku, náčelníka Mestskej polície Košice JUDr. Milana Dvorožňáka, pozvaných hostí a zástupcov médií sa uskutočnilo otvorenie projektu „Kurz psychohygieny a výcvik sebaobrany pre seniorov".
       Teoretickú časť kurzu otvorila p. Mgr. Dusková Lejková zo Psychosociálneho centra Košice, ktorá sa uviedla prednáškou s názvom „Spoločné menovatele osobného ohrozenia a ako sa pred nimi chrániť", v ktorej sa zamerala na možné ohrozenia v dôsledku nepozornosti, citového vydierania, agresivity a manipulácie.
       V druhej časti vystúpil kpt. Bc. Kumičák - zástupca riaditeľa OOPZ Košice - Juh, ktorý svoju prednášku zameral na analýzu bezpečnostnej situácie v tejto mestskej časti, príčiny a elimináciu trestnej činnosti - prevenciu kriminality.
       Za Mestskú políciu Košice úvodný príhovor predniesol p. Mgr. Dzurik – vedúci odd. výchovy, školenia a výcviku. Podľa programu vystúpil p. Jabrik s prednáškou pod názvom „Kriminálna prevencia pre seniorov alebo Ako sa chrániť na ulici a doma pred možným nebezpečenstvom". V závere p. Ladislav Konrád (majster bojových umení, externý spolupracovník MsP Košice) a jeho asistent p. Štefan Szeles predniesli niekoľko motivačných viet, ktorými súčasne všetkých prítomných pozvali, aby sa zúčastnili na praktickom nácviku ponúkaných techník.
       Tento projekt mal svoje pokračovanie dňa 29. apríla 2010 o 13,30 hod. taktiež v priestoroch Spoločensko – relaxačného centra na ul. Milosrdenstva č.4 v Košiciach, kde sa konala nadstavbová - praktická časť.
       V úvodnom vstupe p. Mgr. Dusková Lejková zo Psychosociálneho centra Košice, ponúkla zúčastneným seniorom praktický nácvik asertívnych techník.
       Majster bojových umení p. Ladislav Konrád a jeho asistent p. Štefan Szeles predviedli názorné ukážky sebaobranných techník, ktoré sú vhodné pre seniorov. Bolo poukazované na psychologické aspekty, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri konfliktných situáciách rôzneho druhu. Z publika odznelo množstvo otázok, postrehov a názorov, na ktoré prítomní prednášajúci reagovali a odovzdali svoje praktické rady a návody, ako by sa mal starší človek zachovať v krízových situáciách, keď dôjde k priamemu stretu s páchateľom trestnej činnosti. Keďže prevencia je záležitosťou nás všetkých a nie je to len práca pre políciu, občan by mal byť opatrný a poučený o možných nebezpečenstvách. Keď bude opatrný, bude pripravený a môže sa tak efektívne brániť. Poslucháči svoju spokojnosť vyjadrili záverečným potleskom.
       Hlavným cieľom projektu bolo zamerať sa na zvyšovanie právneho vedomia starších občanov a pripraviť seniorov na osvojovanie si a následne nácvik a používanie asertívnych techník. Znižuje sa tým riziko osobného ohrozenia v dôsledku nepozornosti, citového vydierania, agresívneho alebo manipulačného správania zo strany páchateľov trestnej činnosti.


Zdroj: Mestská polícia Košice