Prejsť na obsah

Kurz trénovania pamäti pre seniorskú populáciu

Tréningy pamäti sú špeciálne skupinové stretnutia 5-10 ľudí, ktorí si chcú zlepšiť pamäť, a vylepšiť si tak svoje individuálne možnosti, či už pre možnosti štúdia, alebo ako prevencia demencie vo vyššom veku. Je to tiež jedna z možností zabezpečenia si dlhodobejšej samostatnosti a psychickej výkonnosti.
Začiatok kurzu sa plánuje Psychosociálne centrum na mesiac november 2007 v trvaní 10 týždňov. Seniori sa budú mať možnosť stretávať jedenkrát týždenne na jeden a pol hodinovej lekcii.
Hlavným cieľom trénovania pamäti v tomto kurze je naučiť seniorov využívať techniky na zlepšenie pamäti vo svojom každodennom živote. Prispeje to k zvýšeniu ich sebavedomia a tým aj kvality života, predĺži ich samostatnosť a nezávislosť na pomoci iných.

Seniori sa dozvedia niektoré poznatky o pamäti a jej funkciách, o koncentrácii, rezervnej mozgovej kapacite a osvedčených technikách pamätania si. Mali by sa naučiť ako si pamätať bežné veci, mená, tváre, čísla, názvy, konkrétne aj abstraktné pojmy a pod. Súčasťou hodín sú psychomotorické cvičenia, koncentračné testy, logické a rôzne iné úlohy.
Dôležitým aspektom kurzu je posilnenie sociálneho kontaktu v príjemnej atmosfére. Seniori spoznajú nových ľudí, rozšíria sa ich záujmy, posilní sa pocit spolupatričnosti a sebarealizácie.
Psychosociálne centrum má vyškolených dvoch lektorov v rámci Európskej organizácie EURAG, a to psychologička Mgr. Ľubica Lejková a sociálna pracovníčka Mgr. Mariana Gergeľová.

Prihlášky si seniori môžu vyzdvihnúť v Psychosociálnom centre na Južnej triede 23. Ďalšie informácie sú na telefónnom čísle055 / 6784520.