Prejsť na obsah

Letný slnovrat oslávime Sviatkom hudby

Každý rok 21. júna sa viac ako 110 krajín a 340 miest spája pri príležitosti osláv Sviatku hudby. V Európe sa táto veľká udalosť teší veľkému záujmu. Je venovaná hudbe v akejkoľvek podobe a dostupná všetkým hudobníkom, amatérom ako aj profesionálom. Je adresovaná širokému publiku, nakoľko jej cieľom je spopularizovať hudobné umenie a oboznámiť mladých i starších so všetkými formami, ktorými sa hudba prejavuje.
Tí, ktorí majú záujem prezentovať svoje hudobné umenie, môžu sa prihlásiť do 15. júna vo Francúzskej Aliancii alebo na košickom magistráte. Podrobnejšie informácie a prihláška sa nachádza na adrese: http://www.kosice.sk/clanok.php?file=sviatok_hudby2007.htm
V Košiciach budú inštalované dve scény na Hlavnej ulici v priestore pred Štátnom divadlom J. Borodáča a pri Dolnej bráne. Program sa začne 21. júna o 15.00 hod. a potrvá do vystúpenia posledného účinkujúceho.

Sviatok hudby sa prvýkrát oslavoval 21. júna 1982, v deň slnovratu. Do povedomia sa dostal v roku 1985 pri príležitosti Európskeho roka hudby a o 15 rokov neskôr sa udomácnil na všetkých 5-tich kontinentoch. Populárnejší je v Európe, ale prenikol aj do Medellinu, Osaky, Yaoundé a v podstate sa stal národným sviatkom v početných afrických krajinách nehovoriac o Brazílii, či Kolumbii.