Prejsť na obsah

Materské a základné školy v Košiciach sú pripravené na nový školský rok

Školský rok 2010/2011 sa začne na všetkých 57 materských školách a 36 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice 2. septembra 2010.
V nastávajúcom školskom roku 2010/2011 v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je predpokladaný počet zapísaných detí 5340. Presný počet detí bude známy až po zbere údajov k 15.9.2010. V prevádzke bude v nastávajúcom školskom roku 249 tried. S cieľom uspokojiť potreby rodičov budú v školskom roku 2010/2011 otvorené tri nové triedy a to na MŠ Miškovecká 20, MŠ Nešporova 28 a MŠ Kalinovská 9.
Projektovaná kapacita tried v MŠ je 285 tried. Mesto Košice má dostačujúce priestorové kapacity na umiestnenie všetkých detí v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. V prípade potreby je možné otvoriť aj ďalšie triedy.
„Na úseku personálneho obsadenia pedagogických zamestnancov materských škôl môžem konštatovať, že v materských školách je zabezpečená takmer plná kvalifikovanosť pedagogických zamestnancov. V materských školách sa uskutočnilo v uplynulom roku 5 výberových konaní, z ktorých v štyroch prípadoch boli potvrdené bývalé riaditeľky a v jednom bola novozvolená riaditeľka," povedala Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Predpokladaný počet žiakov na základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je 17013 žiakov (presné číslo bude známe až po zbere údajov k 15.9.2010) V minulom školskom roku navštevovalo mestské školy 16 969 žiakov. Po zápise žiakov do 1. ročníka bol počet zapísaných prvákov pre školský rok 2010/2011 2106 žiakov. Definitívny stav prvákov bude známy koncom septembra.
„Po zápise detí do 1. ročníka v školskom roku 2010/2011 dochádza k miernemu poklesu, ktorý súvisí s nepriaznivým demografickým vývojom a súčasne s možnosťou plniť povinnú školskú dochádzku v neštátnych základných školách (súkromných a cirkevných).
Priaznivejšie je však číslo týkajúce sa počtu žiadostí o odklad povinnej školskej dochádzky. Pokles je zo 79 žiadostí na 58 žiadostí počas zápisu. Existuje reálny predpoklad, že počet prvákov pre školský rok 2010/2011 bude porovnateľný so školským rokom 2009/10, čo znamená stabilizujúci počet," vysvetlila Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Mesto Košice je zriaďovateľom aj dvoch detských jaslí - na Jesennej ulici č.12, ktoré majú zriadené dve oddelenia a Detských jaslí pri MŠ Kalinovská 9 , kde je zriadené jedno oddelenie. Detské jasle navštevovalo v uplynulom školskom roku 45 detí a v školskom roku 2010/2011 ich počet vzhľadom ku kapacitný možnostiam ostáva nezmenený.

Mesto zabezpečí štátne symboly pre svoje školy
Mesto Košice v súvislosti s novelou zákona 200/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony a v súvislosti s účinnosťou tejto novely zákona od 1. septembru 2010 pripravovalo podklady pre zabezpečenie štátnych symbolov pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „Mesto Košice zabezpečí štátne symboly pre materské školy, základné školy, základné umelecké školy a jazykovú školu v svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Pre uvedené školy mesto zabezpečí 200 zástav SR, 1 130 štátnych znakov a 1257 panelov s grafickým znázornením štátnej zástavy, textu štátnej hymny a textu preambuly Ústavy SR v celkovej hodnote 10 698 €. Funkčnosť rozhlasu zabezpečujú riaditelia škôl. Všetko je rozpracované tak, aby začiatok školského roka 2010 bol pripravený aj v zmysle novely zákona o štátnych symboloch," povedala Veronika Becová z oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Tri školy budú nositeľmi nových názvov
V priebehu školského roka 2010/2011 budú trom školám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice odovzdané certifikáty s udelením čestného názvu školy a to:
Základná škola Jenisejská 22 udelenie čestného názvu: Základná škola Jozefa Urbana, Jenisejská 22, Košice.
Základná škola Ulica Jána Pavla II.1 udelenie čestného názvu: Základná škola Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II.1, Košice.
Materská škola Budapeštianska 3 udelenie čestného názvu: Materská škola Melánie Nemcovej, Budapeštianska 3, Košice.

Rekonštrukcie škôl prebehnú aj počas školského roka
Prostredníctvom získaných finančných prostriedkov z Regionálneho operačného programu, Prioritná os:1 Infraštruktúra vzdelávania, Opatrenie:1.1 Infraštruktúra vzdelávania získalo mesto Košice finančné prostriedky na realizáciu kompletných rekonštrukcií 8 ZŠ a 1 MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice a zároveň aj zvýšenie ich vybavenosti. Ministerstvo pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR schválilo mestu Košice nenávratný finančný príspevok na 9 projektov v celkovej výške 11 073 646,41 €.
„Finančné prostriedky sú využité na rekonštrukciu budov ZŠ a na skvalitnenie a modernizáciu výchovno-vzdelávacieho procesu. V školách budú prostredníctvom projektov vymenené okná, zateplené fasády prebehne kompletná rekonštrukcia elektroinštalácie, výmena svietidiel a iné. Súčasťou prestavby bude aj modernizácia vnútorného zariadenia a vybavenia škôl. Prostredníctvom projektov budú zariadené a vybavené odborné učebne chémie, fyziky a informatickej výchovy a informatiky. Rekonštrukcia a modernizácia zariadení bude prebiehať v roku 2010 – 2011," uviedla Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice .

1) Ešte v súčasnej dobe prebiehajú dokončovacie práce na komplexnej rekonštrukcii budovy Základnej školy, Park Angelinum 8. Mesto Košice získalo finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ a to celkové náklady projektu 1569037,93 EUR, nenávratný finančný príspevok 1479 909,41 EUR a spoluúčasť na projekte vo výške 5% zo strany mesta Košice vo výške 89128,52 EUR. Celková rekonštrukcia školy bude ukončená prvý septembrový týždeň.

2) Začiatkom septembra začne v poradí druhá komplexná rekonštrukcia a to budovy Základnej školy Družicová 4 v rámci ROP. Mesto Košice získalo finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ a to celkové oprávnené náklady projektu 1372 856,78EUR , nenávratný finančný príspevok 1304 213,94 EUR a spoluúčasť na projekte vo výške 5% zo strany mesta Košice vo výške 68 642,84 EUR.

V ďalších základných školách a materskej škole sa s obnovami začne až neskôr.
„Projekty na obnovu škôl boli schválené v rokoch 2008-2009, ale vzhľadom na to, že k podpisu zmlúv o pridelení nenávratných finančných prostriedkov dochádza až v tomto období medzi mestom Košice a príslušným ministerstvom, rekonštrukcie sa zrealizujú až počas nasledujúcich mesiacov. Obnova a modernizácia si vyžiada krátkodobé mimoriadne opatrenia v štandardne zabehnutej organizácii vyučovania. Preto prosíme rodičov detí a žiakov navštevujúcich školy, kde plánujeme urobiť obnovy , o zhovievavosť a trpezlivosť. Záleží nám na tom, aby sa košickí žiaci vzdelávali v moderných a bezpečných školách," – povedala Helena Jeníková , vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice. Riaditelia príslušných škôl sú informovaní o tom, že rekonštrukcia ich školy bude prebiehať počas nasledujúceho školského roka a sú pripravení zabezpečiť plynulý priebeh vyučovania.