Prejsť na obsah

Medzinárodná konferencia o urbanistických zlomoch začala v Košiciach

Dnes sa vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej 27 v Košiciach začala medzinárodná konferencia URBANITAS, ktorú pripravilo Mesto Košice a iniciatíva Európskeho spoločenstva UrbAct.

UrbAct si kladie za cieľ podporiť vytváranie vzťahov medzi mestami, zbierať skúseností s realizáciou rôznych opatrení a implementáciou politík na lokálnej úrovni, riešiť urbanistické problémy a následne rozširovať tieto poznatky medzi aktérmi európskej urbanistickej politiky. UrbAct oslovil okolo 30 európskych miest s ponukou na účasť v iniciatíve. Košice boli medzi desiatkou tých, ktorí sa dostali do skupiny partnerských miest, v ktorých sa budú postupne stretávať odborníci, vymieňať si skúsenosti a hľadať riešenia najvážnejších urbanistických problémov. Okrem Košíc sú partnermi v iniciatíve Anderlecht (Belgicko), Krakov (Poľsko), Kirkless (Veľká Británia), Albacete (Španielsko), Grenoble (Francúzsko), Chalon-sur-Saone (Francúzsko), Berlín (Nemecko), Cosenza (Taliansko), Sliven (Bulharsko), Budapešť (Maďarsko), Brasov (Rumunsko).

Po prvom júnovom stretnutí partnerských miest v španielskom Albacete je hlavnou témou košickej konferencie Líniové fyzické narušenia mestského organizmu. Cieľom konferencie je prispieť k hľadaniu riešení pre líniové fyzické narušenia mestského organizmu, ktorými sú napríklad štvorprúdové rýchlostné komunikácie alebo železničné trate pretínajúce mesto a vytvárajúce urbanistický zlom. Mestská dislokácia (zlom, ruptúra) je porušenie fyzickej, ekologickej, ekonomickej alebo spoločenskej kontinuity na husto osídlenom území. Projekt chce vytvoriť stálu sieť miest, ktoré si budú vymieňať skúsenosti v boji s mestskou dislokáciou a jej ekonomickými a sociálnymi dôsledkami. Projekt bude analyzovať a definovať problémy, ktoré z nej pramenia a študovať a implementovať spoločné stratégie pri ich riešeniach. Tým bude formovať urbanistické prístupy, ktoré budú zamerané na zlepšenie podmienok a kvality života v mestách.

Mesto očakáva od účasti v projekte URBANITAS možnosť vytvoriť priestor pre konfrontáciu vlastných prístupov k riešeniu urbanistických problémov s prístupmi odborníkov z ostatných európskych miest. Je to možnosť prezentovať silné stránky nášho prístupu a posilniť slabé, zadefinovať niektoré urbanistické zlomy v Košiciach a nájsť nové prístupy k riešeniu, ktoré môžu zlepšiť život obyvateľov mesta. Košice sa zapojili do európskej siete miest, v rámci ktorej budú môcť odborníci aj po ukončení projektu ďalej komunikovať s urbanistami v celej Európe. Mesto sa takýmto spôsobom môže prezentovať na európskej úrovni a lobovať v orgánoch Európskeho spoločenstva v prospech riešenia niektorých svojich problémov.

Zástupcovia Košíc budú na konferencii hovoriť o viacerých narušeniach mestského organizmu. Pod vplyvom niekoľkých zmien štátnej príslušnosti sa posúvali hranice mesta. Zmeny sociálneho systému, hlavne obdobie socializmu narušilo mnohé vzťahy k majetku, práci, prostrediu. Fyzické bariéry tvoria rýchlostné komunikácie, železnice, rieka Hornád, terénne zlomy (napr. Vyšné Opátske s nestabilným územím), monofunkčné priemyselné zóny, hnedé polia (magnezitka), vytláčanie bývania z centra mesta. Ako problém chcú z tohto pohľadu rozobrať aj rómske lokality.

Ďalšie konferencie sa uskutočnia v októbri v Berlíne, v decembri v Krakove, vo februári v Anderlechte a v máji v Chalon-sur-Saone.