Prejsť na obsah

Mesto Košice a realitní investori založili platformu „Za rozvoj Košíc!“

Snahu spoločne sa podieľať na rozvoji druhého najväčšieho slovenského mesta spečatili 11. septembra 2007 slávnostným podpisom „Memoranda o spolupráci" na pôde Magistrátu mesta Košice. „Oceňujem snahu investorov o konštruktívnu diskusiu a aktívnu spoluprácu na rozvojovej vízii mesta," hodnotí primátor Košíc František Knapík. Prvým konkrétnym krokom platformy je spoločná prezentácia mesta a investorov na veľtrhu v Budapešti, kam cestujú investori a vedenie mesta v stredu 12. septembra.

Rozvoj mesta a prílev investícií je nesmierne dôležitý najmä z hľadiska blížiacich sa Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011. „Pre dôstojnú reprezentáciu Slovenska počas šampionátu je nevyhnutné vylepšiť celkovú infraštruktúru i občiansku vybavenosť mesta. Podmienkou uskutočnenia svetového šampionátu je existencia štvorhviezdičkových hotelov v meste s kapacitou 400 až 500 miest," upozornil člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja Ľubomír Veme.

Košice čakajú v najbližších piatich rokoch výrazné územné zmeny. Potenciál metropoly východného Slovenska zúročia silní domáci i zahraniční investori, ktorí do Košíc prinesú spolu takmer 17 miliárd korún. Nechýbajú medzi nimi zvučné mená ako britská firma Letterstone či najväčšia európska realitná firma Unibail-Rodamco, ktorá je partnerom slovenského developera HB Reavis Group pri projekte košického Auparku. Domáce pozadie má polyfunkčný projekt Cassovar, ktorý vyrastie na mieste niekdajšieho pivovaru.

Nové hotely, obchody, byty či kancelárie však nemajú len hospodársky význam. Košice dostanú novú tvár, na historické centrum nadviaže moderná architektúra v novovybudovanej časti mesta. Na nových projektoch sa totiž podieľajú významní lokálni architekti, ktorých doplnia renomovaní odborníci zo zahraničia. Účasťou britského ateliéru Benoy na projektoch Aupark (HB Reavis Group/Unibail-Rodamco) a Central Park (Letterstone) sa Košice dostanú do spoločnosti miest ako Londýn, Madrid, Lisabon či Bombaj a Šanghaj.