Prejsť na obsah

Mesto Košice chce zabrániť ťažbe uránu na Jahodnej

Primátor mesta Košice František Knapík uložil odborným útvarom magistrátu úlohu pripraviť v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom návrh mesta Košice na zrušenie chráneného ložiskového územia v lokalite Jahodná – Kurišková. Návrh mesta bude po spracovaní zaslaný Obvodnému banskému úradu v Košiciach.

„Toto opatrenie je v súlade s uznesením Mestského zastupiteľstva v Košiciach č. 1243 zo dňa 14.11.2006. Týmto uznesením schválili mestskí poslanci negatívny postoj mesta Košice k návrhu na určenie dobývacieho priestoru na ťažbu uránu v lokalite Jahodná Kurišková s odôvodnením, že dobývanie uránu je v rozpore s plánom hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Košice, ktorý podporuje rekreačné využitia daného územia. Preto samospráva mesta akýkoľvek zámer ťažby uránu na Jahodnej do budúcnosti odmieta," informoval Milan Sabol z Magistrátu mesta Košice, vedúci oddelenia výstavby a životného prostredia, na dnešnej tlačovej besede pri príležitosti konferencie o rizikách plánovanej ťažby uránu v lokalite Jahodná - Kurišková.

Túto konferenciu dnes na magistráte usporiadala koalícia mimovládnych organizácií Greenpeace, Priatelia Zeme, OZ Sosna, OZ Brečtan a platforma obcí a miest SR, dotknutých zámerom ťažby uránu a zlata.

Ako Milan Sabol ďalej uviedol, v prípade zrušenia chráneného ložiskového územia na základe návrhu obce nie je následne možné začať konanie o určení dobývacieho priestoru, ani konanie o povolení banskej činnosti v tejto lokalite (o schválení plánu prípravy, otvárky a dobývania ložiska). Ak obvodný banský úrad návrhu mesta vyhovie, bola by eliminovaná hrozba otvorenia dobývania ložiska rádioaktívnych nerastov s negatívnymi účinkami na životné prostredie v tesnej blízkosti (6 až 8 km) od obývaných oblastí mesta, zároveň by bol zachovaný ochranný režim chránených území európskeho významu a taktiež pásma hygienickej ochrany zdrojov pitnej vody Čermeľ, zásobujúcich Košice, ktoré by rozsiahla banská činnosť mohla ohroziť.

Podľa banského zákona sa ochrana výhradného ložiska nerastného bohatstva zabezpečuje proti znemožneniu alebo sťaženiu jeho dobývania určením chráneného ložiskového územia, o ktorom rozhoduje obvodný banský úrad. Ak však chránené ložiskové územie bráni v ďalšom rozvoji obce (podľa jej rozvojových dokumentov), tá môže podať návrh, aby obvodný banský úrad hranice chráneného ložiskového územia zmenil, a to aj jeho zrušením.

***

Podrobné dôvody pripravovaného návrhu mesta Košice na zrušenie chráneného ložiskového územia Jahodná - Kurišková:

Ložisko uránu Jahodná – Kurišková je umiestnené v centre Chráneného vtáčieho územia európskeho významu Volovské vrchy a na hranici ďalšieho Chráneného územia európskeho významu Stredné Pohornádie (Natura 2000).

Obe tieto územia sú zaradené do Národného zoznamu chránených území Európskeho významu. Slovenská republika sa zaviazala voči Európskemu spoločenstvu zabezpečiť ochranný režim týchto území. Uskutočňovanie rozsiahlej banskej činnosti v predmetnej lokalite by nesporne narušilo ochranu týchto území.

Smernica Rady Európskeho spoločenstva č. 92/43/EHS z 21.5.1992 o ochrane biotopov, voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín a Smernica Rady č. 79/409/EHS z 2.4.1979 o ochrane voľne žijúcich vtákov v platnom znení, na základe ktorých boli ustanovené tieto chránené územia a ich ochranný režim, boli transponované do právneho poriadku Slovenskej republiky .

Podľa znenia čl. 7 bodu 2 Ústavy SR majú tieto smernice ako právne záväzné akty Európskeho spoločenstva prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky – teda aj pred zák. č. 44/1988 Zb. o ochrane a využívaní nerastného bohatstva (banský zákon), pokiaľ by sa v konaniach podľa tohto predpisu banskou štátnou správou malo uprednostniť využitie tohto ložiska uránu na jeho dobývanie.

Zachovanie využitia predmetného územia Jahodná na rekreačnú činnosť a ochranu prírody vzhľadom na jej nadregionálny význam pre cestovný ruch vyplýva aj z územného plánu Hospodársko – sídelnej aglomerácie mesta Košice (ďalej len „územný plán").

V územnom pláne mesta sa konštatuje, že predmetné územie je súčasťou lesoparku Košice, v blízkosti lokality Jahodná, ktorá patrí medzi významné lyžiarske centrá Košického kraja. Z rekreačného hľadiska ide o priestor nadregionálneho významu. V rekreačnom zázemí mesta Košice plní funkciu prímestskej rekreácie, v ktorej sa navrhuje ďalší rozvoj len na zachovanie jeho rekreačného charakteru.

Tento rozvojový zámer sa osobitne zdôrazňuje aj v časti C., Urbanistická koncepcia, v bode 5. Regulatívov záväznej časti územného plánu , kde na území lesoparku Košice sa uvádza len funkcia zotavenia realizovaná hlavne formou krátkodobej – každodennej rekreácie.

Zároveň podľa bodu 9. uvedenej časti C. Regulatívov územného plánu sa predpokladá rezervovať územie na ťažbu nerastných surovín len v lokalitách Košice – Bankov, Košice – Hradová a Košice - Ťahanovce. Lokalita Jahodná – Kurišková medzi týmito územiami uvedená nie je.

Popri rekreačných aktivitách sa v územnom pláne konštatuje aj nutnosť zachovania funkcie ochrany prírody - vzhľadom na vyššie uvedené prírodné a krajinárske kvality predmetného územia.

Záväznosť územných plánov dotknutých obcí a VÚC aj v prípade zámerov dobývania ložísk uránu zdôrazňuje aj Stratégia energetickej bezpečnosti Slovenskej republiky, schválená uznesením vlády SR č. 732/2008 z 15.10.2008, ktorá v časti 6.5 Urán uvádza, cit.: „Možnosť domácej ťažby uránu je samozrejme nutné posúdiť aj z hľadiska maximálneho rešpektovania ochrany životného prostredia. Ťažobné projekty musia byť zosúladené s územnoplánovacou dokumentáciou dotknutých obcí a VÚC v súlade s platnou legislatívou."

Z uvedených dôvodov je návrh na zmenu hraníc chráneného ložiskového územia v lokalite Jahodná – Kurišková jeho zrušením opodstatnený.

V dôsledku uvedeného nie je potrebné predmetné ložisko chrániť pred znemožnením jeho dobývania do budúcnosti, tak ako to predpokladá režim chráneného ložiskového územia podľa § 16 banského zákona (č. 44/1988 Zb. v znení neskorších predpisov).