Prejsť na obsah

Mesto Košice chystá investičnú konferenciu

Investičnú konferenciu v Košiciach s medzinárodnou účasťou pripravuje na september 2009 mesto Košice v spolupráci so strategickými partnermi. Tí sa na organizácii budú podieľať zabezpečením účasti potenciálnych investorov so záujmom o investovanie v regióne Košíc a zaistia vysokú prestíž a odbornú úroveň podujatia. Konferencia je jednou z aktivít, ktorú v súčasnosti pripravuje Pracovná skupina pre investície, zriadená na Magistráte mesta Košice.

„Konferencia by mala mať dve hlavné časti, všeobecnú prezentáciu mesta, a praktickú časť, zahŕňajúcu informácie o konkrétnych investičných projektoch, panelové diskusie pre investorov a expertné rady týkajúce sa možností využitia podporných nástrojov financovania investičných projektov," uviedol riaditeľ magistrátu Marek Kolárčik, ktorý pracovnú skupinu pre investície vedie.

V rámci úvodnej časti konferencie, všeobecnej prezentácie mesta, získajú potenciálni investori informácie o súčasnom stave investícií v Košiciach, bude im prezentovaná dlhodobá investičná stratégia mesta i konkrétne priemyselné zóny a územia pripravené na príchod investícií.

V druhej časti konferencie budú účastníkom uvedené príklady prebiehajúcich investícií v regióne Košíc, dozvedia sa o možnostiach získania štátnej pomoci na vybrané druhy investícií a tiež o možnostiach čerpania zdrojov zo štrukturálnych fondov na podporu investičných zámerov. Súčasťou konferencie budú panelové diskusie podľa druhu investícií do jednotlivých oblastí priemyslu, ako sú IT, doprava a logistika, výroba či kreatívny priemysel. Predstavený bude aj projekt Európske hlavné mesto kultúry 2013 i ďalšie významné projekty a podujatia v meste (napr. MS v hokeji 2011) vo vzťahu k investíciám.

„Zámerom konferencie je, aby sa na jednom mieste stretla vízia mesta s konkrétnymi investičnými zámermi. Naším cieľom je, aby zástupcovia potenciálnych investorov boli priamymi účastníkmi konferencie a aby im účasť na nej a informácie získané ´z prvej ruky´ uľahčili ich rozhodovanie o lokalizácii svojej investície práve v Košiciach. Účelom konferencie teda nemá byť len všeobecná prezentácia, ale hlavne praktický výsledok pre mesto Košice a jeho obyvateľov v podobe pritiahnutia konkrétnych investícií do mesta," vyjadril sa riaditeľ magistrátu Marek Kolárčik.

Pracovná skupina pre investície v súčasnosti komunikuje s približne 20 investormi, ktorých projekty, pohybujúce sa rádovo v hodnote desiatok miliónov eur, môžu byť realizované v regióne Košíc v nadchádzajúcom období.

Zámerom pracovnej skupiny pre investície, zriadenej na magistráte, je podpora prílevu ďalších investícií do Košíc, skvalitnenie podmienok pre priame zahraničné i domáce investície a zefektívnenie komunikácie s potenciálnymi investormi. „Pracovná skupina pre investície chce na magistráte plniť funkciu kontaktného a koordinačného bodu pre potenciálnych investorov," povedal riaditeľ magistrátu Marek Kolárčik.

Skupina pre investície pracuje taktiež na zabezpečení účasti zástupcov mesta na viacerých tohtoročných prestížnych medzinárodných investičných veľtrhoch a konferenciách v zahraničí, kde budú prezentovať Košice ako atraktívnu investičnú destináciu pre záujemcov o investovanie práve do nášho regiónu.