Prejsť na obsah

Mesto Košice končí s plošným testovaním, doposiaľ otestovalo pol milióna ľudí

Takmer pol milióna antigénových testov, z ktorých sa podarilo zachytiť 4000 infikovaných osôb. Taká je bilancia uplynulých takmer dvoch mesiacov, počas ktorých mesto Košice bezplatne testovalo svojich občanov na prítomnosť nového koronavírusu.

Mesto začalo s pravidelným testovaním ešte počas minuloročných Vianoc, keď boli prvé náznaky zhoršovania epidemiologickej situácie. Po veľkom záujme Košičanov a kvôli hrozivému nárastu počtu prípadov testovanie pokračovalo aj počas oboch záverečných dní roka 2020 a následne počas šiestich víkendov v tomto roku.

Zároveň už počas druhého januárového týždňa sa začalo s nepretržitou prevádzkou na veľkokapacitných odberových miestach. V troch z nich bude a to na Magistráte mesta Košice na Triede SNP 48/A, v Amfiteátri na Festivalom námestí 2 a v Športovo-relaxačnom centre na ulici Milosrdenstva 4 bude testovanie v réžii mesta pokračovať až do konca februára.

Testovanie vyšlo na poldruha milióna eur, štafetu od mesta teraz preberajú súkromníci

Celé testovanie v réžii mesta vyšlo zhruba na 1,5 milióna eur a ďalších takmer 200 000 stáli ochranné pomôcky. Výdavky si bude mesto postupne preplácať od štátnych orgánov. Víkendové plošné testovanie v Košiciach bolo posledným, mesto sa už na siedme kolo nechystá.

„Dnešným dňom pomyselne posúvame štafetu testovaniu štátu, ktorému aj táto úloha patrí. Túto úlohu má od začiatku, nespadá to do portfólia samospráv ako takých. Mestá a obce testovali, pretože sme potrebovali vyplniť priestor, aby sa mohol každý otestovať a neboli ešte k dispozícii iné mobilné odberné miesta (MOM). Štát túto možnosť vytvoril a momentálne je v našom mieste takmer 50 MOM a ďalšie budú pribúdať. My im už súkromným MOM-kám nebudeme konkurovať,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).  

Stránke korona.kosice.sk mala doteraz 800 000 návštev

Informácie o tom, kde sa bude dať možno bezplatne otestovať na nový koronavírus budú aj naďalej zverejňované na stránke korona.kosice.sk. Tá zaznamenala doteraz 800 000 návštev. Elektronickú registráciu prostredníctvom nej využilo a následne si tam dalo skontrolovať aj svoje test vyše 300 000 ľudí, niektorí z nich aj opakovane. 

Viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová (KDH) doplnila, že mobilná odberová jednotka vykonala dokopy takmer 3000 testov v osadách a medzi ľuďmi bez domova.  

„Za celé obdobie sme v týchto komunitách zachytili len 15 pozitívnych prípadov, v iných mestách to bolo omnoho viac. Miera pozitivity v týchto komunitách bola pod mestským priemerom. Mali sme veľmi dobrú spoluprácu s krízovými centrami, Arcidiecéznou charitou na Bosákovej, Zariadením Oáza v Bernátovciach. Som rada, že aj v spolupráci s nami dokázali zabezpečiť izoláciu všetkých pozitívnych osôb."

Primátor vyzval Košičanov, aby sa riadili Covid automatom a chodili sa testovať

Primátor zdôraznil, že situácia v metropole východu je stále kritická, čo dokumentujú aj hrozivé čísla novoprijatých pacientov s ťažkým priebehom v košických nemocniciach alebo výrazný nárast počtu zosnulých. Požiadal všetkých Košičanom, aby dodržiavali epidemiologické opatrenia ako aj odporúčania RÚVZ.  

„Sme v pravidelnom kontakte s riaditeľmi nemocníc. V Košiciach každý týždeň umierajú desiatky ľudí na ochorenie Covid-19. Situácia je aj naďalej vážna a zlepšovanie je minimálne. Chcem vyzvať Košičanov, aby sa riadili Covid automatom a aj naďalej sa chodili testovať. Je to jeden zo spôsobov ako udržať naše mesto nad pomyselnou čiarou,“ skonštatoval.

 

Primátor sa spolu so svojou námestníčkou Luciou Gurbáľovou počas dnešnej tlačovej konferencie poďakoval všetkým tým, ktorí prispeli k zdarnému priebehu testovania:

- Košičanom, že boli disciplinovaní a rešpektovali pokyny a usmernenia na odberových miestach

- zamestnancom Magistrátu mesta Košice za pomoc a podporu pri organizácii testovania

- referátu civilnej ochrany a hospodárskej správy za perfektnú organizáciu a koordináciu testovania.

- sociálnym pracovníkom a referátu sociálnych vecí za šírenie osvety v ohrozených komunitách

- mestským podnikom za súčinnosť pri organizácii testovania

- riaditeľom všetkých 34 škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta za šesť víkendov neúnavnej práce a oddeleniu školstva za ich koordináciu

- takmer 300 zdravotníkom a administratívnym pracovníkom, ktorí zabezpečovali testovanie na školách počas každého víkendu

- pracovníkom mobilných odberových jednotiek za takmer 3000 otestovaných ľudí bez domova.

- starostom a zamestnancom mestských častí za perfektnú organizáciu testovania

- spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions a jej zamestnancom, ktorí bez nároku na odmenu vytvorili obľúbenú aplikáciu eRegistrácia na uľahčenie vyhodnocovania a evidencie testovania

- zariadeniam pre núdzové ubytovanie, ktoré poskytli priestory pre testovanie a pre umiestnenie ľudí v núdzi do karantény.

- mestskej polícii za zabezpečenie organizácie na odberových miestach

- vedeniu košického RÚVZ za usmernenia a neúnavnú pomoc pri riešení problémov

- odberovým tímom, ktoré vykonali dokopy takmer 500 000 testov

- tímu profesora Pavla Jarčušku a profesorky Monike Halánovej za pomoc a zabezpečenie PCR testov na potvrdenie spoľahlivosti AG testovania

- 700 zdravotníkom a administratívnym pracovníkom, ktorí sa zapojili do výzvy a pomohli s testovaním.

- médiám, ktoré o výsledkoch testovania pravidelne informovali verejnosť.