Prejsť na obsah

Mesto Košice očakáva kvôli koronavírusu až 40-miliónový výpadok príjmov

Od začiatku marca pravidelne rokuje Krízový štáb mesta Košice, ktorý rieši opatrenia mesta v boji s koronavírusom. Odznela na ňom informácia o tom, že magistrát mesta Košice zostáva pre verejnosť aj naďalej uzatvorený. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) uviedol, že o fungovaní magistrátu v ďalších dňoch ako aj ďalších aktuálnych veciach celomestského významu bude diskutovať so starostami mestských častí v piatok predpoludním prostredníctvom videokonferencie.

Keďže mimoriadna situácia sa výrazne dotýka aj každodenného chodu mesta v ekonomickej oblasti, v posledný marcový deň premiérovo zasadal aj Finančný krízový štáb (FKŠ) mesta Košice. Jeho členovia sa oboznámili s aktualizovanými ekonomickými prognózami na tento rok. Žiaľ ani jeden z predložených variantov vývoja nevyzerá z pohľadu obyvateľov mesta príliš optimisticky.

„Pracujeme s prognózami ministerstva financií a našimi vlastnými odhadmi. Na ich základe už dnes predpokladáme výpadok príjmov v rozpočte mesta Košice v sume 40 miliónov eur. Len na podielových daniach, ktoré sú hlavným príjmom mesta, môže nastať až vyše 30-miliónový výpadok. Veľké problémy očakávame aj pri naplnení rozpočtu pri miestnych daniach. Budeme preto musieť pristúpiť k viacerým razantným úsporným opatreniam, ktoré postupne predstavíme,“ uviedol riaditeľ magistrátu mesta Košice Marcel Čop.

Mesto pripravilo ústretový návrh pre občanov

Dobrou správou pre Košičanov je aspoň to, že Finančný krízový štáb mesta navrhol doručenie výmerov pri miestnych daniach do takého termínu, aby sa splatnosť prvej splátky posunula o viac než 60 dní. V takom prípade by obyvatelia najneskôr do 30. júna 2020 mohli naraz uhradiť prvé dve splátky pri daniach z nehnuteľností a poplatku za komunálny odpady. Mesto chce týmto ústretovým návrhom odsunúť tieto platby na najneskorší možný termín a umožniť tak Košičanom, aby sa plne sústredili na zvládnutie súčasného nepriaznivého obdobia. 

Otáznym je momentálne spôsob doručovania výmerov, kde kvôli súčasným platným obmedzeniam nie je možné ich doručovanie do vlastných rúk. Aj preto mesto Košice po konzultácii s inými samosprávami navrhne do tzv. „lex korona“, aby sa do neho dostala možnosť, aby v čase mimoriadnej situácie mohli byť takéto úradné dokumenty doručované aj iným spôsobom, než je to uvedené v aktuálne platnom zákone.

Ďalšie zasadnutie bude v piatok 3. apríla, pribudnú aj ďalší odborníci

Ďalšie zasadnutie Finančného krízového štábu sa má uskutočniť v piatok 3. apríla. FKŠ by sa mal postupne rozširovať o ďalších odborníkov na financie a poslancov ako sú napríklad predseda finančnej komisie mestského zastupiteľstva, hlavný kontrolór mesta a ekonomickí odborníci.