Prejsť na obsah

Mesto má hlavného architekta

František Knapík dnes oficiálne inštaloval do funkcie hlavného architekta mesta Košice Ing. arch. Martina Drahovského. ÚHA nemal od februára tohto roku svojho pána a bolo nesmierne dôležité pre mesto túto funkciu čím skôr zastabilizovať. Poverenou zastupovaním hlavného architekta bola Marta Bohušová, ktorej primátor mesta poďakoval za doterajšiu prácu a ocenil jej snahy na tomto poste. Samotná M. Bohušová vyjadrila radosť nad voľbou nového architekta, keďže potreba obsadenia tejto funkcie vyplývala najmä z rozhovorov so strategickými investormi.

„M.Drahovský nejde do úplne nového prostredia, ale ide do prostredia, ktoré mu je známe. Komunikovali sme spolu v čase diskusií o ÚHA a jeho zachovaní, aké ÚHA by malo byť a pod.", povedal primátor. F. Knapík verí, že M. Drahovský bude od prvých dní vo svojej práci veľmi aktívny a zapojí sa do rozbehnutého procesu na útvare. Vyzdvihol jeho nový pohľad na architektonický vývoj mesta, ktorý môže priniesť Košiciam nové dimenzie rozvoja. Jednou zo základných úloh ÚHA, podľa primátora, je zabezpečiť koordinovaný rozvoj mesta a kompetentne pripravovať stanoviská. „Aby sa práca na ÚHA zefektívnila, bude potrebné doplniť pracovníkov. Vidíme reálnu potrebu prijatia nový architektov, ktorí chcú pracovať v tejto oblasti pre mesto. Dôležité bude aj finančné zastabilizovanie útvaru a rozbehnutie prác na novom územnom pláne mesta," dodal F. Knapík. Primátor spomenul aj dlhodobú myšlienky presťahovania ÚHA na Magistrát.

M. Drahovský potvrdil, že územný plán Košíc je z morálneho hľadiska zastaralý a vyžaduje si prepracovanie. „Mám niekoľko myšlienok, ktoré by som chcel zaviesť. V prvých dňoch však budem iba načúvať a vytvárať si názor. Rád by som zámery ÚHA prezentoval na každom zasadnutí Mestského zastupiteľstva," povedal hlavný architekt. Podľa M. Drahovského je dôležitá komunikácia s odborníkmi, ktorej sa nebojí a chce ju rozvíjať.

M. Drahovský je rodený Košičan. V Bratislave absolvoval stavebnú fakultu SVŠT, pôsobil ako pedagóg na Strojníckej fakulte VŠT – Katedra designu a neskôr ako odborný asistent na Fakulte umení – katedra architektúry TU v Košiciach. Má vlastný ateliér. Je členom viacerých slovenských a medzinárodných architektonických spolkov, v ktorých zastával aj najvyššie funkcie. Ovláda niekoľko svetových jazykov.