Prejsť na obsah

Mesto sa nevzdáva

Vo štvrtok 22. novembra Krajský súd v Košiciach rozhodol v neprospech mesta. Pozemky, ktoré patria mestu, boli podľa rozhodnutia súdu pridelené do katastra obce Sokoľany. Mesto touto zmenou stratí značný výnos na daniach, ktorý je súčasťou príjmovej časti rozpočtu. Súdne rozhodnutie mesto obdrží v lehote 30 dní. Mesto Košice využije opravný prostriedok, keďže sa domnieva, že súd sa nevysporiadal s otázkami hraníc obce Hutníky, ktorú tvorili dve katastrálne územia – Bočiar a Sokoľany.

Právnická kancelária zastupujúca mesto v spore využila všetky dostupné a možné právne prostriedky na dosiahnutie zvratu v spore. Krajskému súdu kancelária doložila doklady z archívu a odborné stanoviská geodeta. „Sudkyňa však vôbec nereagovala na stanovisko odborníkov, ktoré sme poskytli,“ dodal D. Adamčík, mesto zastupujúci právnik v spore.
Mesto Košice preto považuje rozhodnutie súdu za protizákonné.

Mesto sa domnieva, že je dostatok právnych argumentov, podložených aj dokladmi z archívov, ktoré poukazujú na oprávnený nárok Košíc ponechať si toto územie vo vlastnom katastri. Mesto Košice verí, že Najvyšší súd bude akceptovať jeho námietky a je tiež pripravené hľadať aj spoločnú dohodu s obcou Sokoľany, v ktorej by našlo primerané riešenie.

Ak by mesto bolo v odvolacom procese úspešné, nevyhýba sa kompenzácii obci za spôsobené ťažkosti.