Prejsť na obsah

Mesto sa rozhodlo pre dopravné riešenie v okolí Auparku

Konečnému rozhodnutiu riešenia dopravy, ku ktorému dospelo vedenie mesta spolu s ÚHA, predchádzali v posledných mesiacoch zložité rokovania. Mesto Košice na základe detailného zhodnotenia technických riešení, v prepojení na finančné analýzy, preferuje v riešení dopravy v okolí budúceho Auparku mimoúrovňový variant. Tento variant počíta so zapustením dopravného koridoru na Námestí osloboditeľov v časti kontaktu s Južnou Triedou. Predpokladaný rozpočet tohto riešenia je cca 650 mil. Sk oproti úrovňovému riešeniu, v ktorom sa ráta s rozpočtovým nákladom do 300 mil. Sk.

Vedenie mesta si uvedomuje, že technické riešenie dopravy podľa mimoúrovňového variantu je na tomto území finančne veľmi náročné. „Pokúsime sa rokovať s investorom o tomto variante a o detailných modeloch financovania projektu. Veríme, že nájdeme spoločné riešenie,“ povedal primátor mesta František Knapík.

Navrhovaný mimoúrovňový variant výrazne zvyšuje bezpečnosť chodcov v tejto oblasti a prispieva k sceleniu pešej zóny medzi Hlavnou ulicou a Južnou triedou. Taktiež tento variant zvyšuje atraktivitu investície a stáva sa prestížnou záležitosťou pre obidvoch partnerov (pre mesto aj investora).

V prípade nedosiahnutia prijateľného modelu financovania mimoúrovňového variantu má mesto pri úrovňovom variante definované technické podmienky realizácie (podchody pod komunikáciami, napojovacie rampy a pod.) tak, aby v budúcnosti mimoúrovňový model bol stále realizovateľný.

Návrh celého predpolia stavby, vrátane pamätníkov, bude mesto riešiť v rámci medzinárodnej spolupráce formou predpokladanej architektonickej súťaže. Mestu záleží na tom, aby sa v týchto priestoroch vytvoril dôstojný pietny priestor a rozšírila sa pešia zóna Námestia osloboditeľov.