Prejsť na obsah

Mesto sprísni finančné pravidlá pre mestské časti

Po búrlivej diskusii totiž dnes členovia košickej Mestskej rady posunuli do mestského parlamentu návrh zásad, ktorých uplatnenie by znamenalo zavedenie dôslednejšej ochrany verejných prostriedkov mesta. Ambíciou nových pravidiel je docieliť vyššiu prehľadnosť, transparentnosť a spravodlivosť kritérií pre všetky mestské časti, žiadajúce o poskytnutie účelových prostriedkov. Mesto si od nich sľubuje aj vyššiu motiváciu pre mestské časti, najmä pri hľadaní iných zdrojov (napríklad z eurofondov) na rôzne investičné akcie, ako aj ochranu pred investíciami do cudzieho majetku. V praxi to znamená väčšiu mobilizáciu miestneho potenciálu a efektívnejšie presadzovanie celomestských záujmov. Prijaté uznesenie síce rešpektuje viacero pripomienok členov Rady, ale zavedenie nového systému nespochybňuje. Doterajší spôsob prideľovania a schvaľovania účelových prostriedkov mestským častiam nemal stanovené žiadne kritéria – jediným bolo schválenie alebo neschválenie účelových prostriedkov v MZ. Po zavedení nových pravidiel sa posilní najmä fáza prípravy a spracovania žiadosti podľa jednotlivých kritérií a zobjektívni ich posudzovanie. Navrhované pravidlá odstránia živelnosť v procese poskytovania účelových prostriedkov a pre mestské časti určujú základné kritérium: spolufinancovanie na danom projekte. Za prioritu sa tak budú považovať aktivity investičného charakteru, na ktoré mestská časť získa zdroje z dotácií a európskych fondov.

Rada s (pripomienkami) schválila a posunula na rokovanie mestského parlamentu aj návrh rozpočtu na roky 2007 až 2009. Ak si ho poslanci osvoja, skončí dvojmesačné rozpočtové provizórium a mesto bude môcť zabezpečovať všetky nevyhnutné funkcie samosprávy, vrátane rozvojových projektov. Okrem iných tém prerokovala a schválila aj správu o výsledkoch minuloročnej kontroly NKU SR, zameranú na hospodárenie mesta s finančnými prostriedkami a majetkom v roku 2005. Prijaté opatrenia sa zameriavajú najmä na odstránenie nedostatkov v oblasti zostavenia a schvaľovania rozpočtu, nakladania a hospodárenia s majetkom mesta, vymáhania daňových pohľadávok a evidencie záväzkov ako aj ich vysporiadania. Množstvom kritických poznámok podrobila Rada aj správu o realizácii koncepčného riešenia problémov bývania v lokalitách s vysokou koncentráciou osôb ohrozených sociálnym vylúčením, ako aj návrh na zosúladenie právnych pomerov príspevkovej organizácie mesta zriadenej mimo sektor verejnej správy – Bytového podniku mesta Košice. Jeho podstatou je hľadanie riešenia nepriaznivej situácie súvisiacej najmä s otázkami sociálneho bývania a narastajúcim dlhom neplatičov. Rôznosť názorov sa na pôde mestskej rady prejavila aj v diskusii k odpredaju areálu bývalých vojenských kasárni kpt. Jaroša na Kukučínovej ulici. Vo verejnej obchodnej súťaži na využitie objektu uspel návrh firmy WBS, a. s., ktorá plánuje lokalitu využiť na bývanie s maloobchodnými prevádzkami služieb a parkovania. Aj tento materiál bude predmetom rokovania najbližšieho mestského zastupiteľstva.


Poslanci si zvolili členov stálych komisií MZ v Košiciach


Na svojom prvom tohtoročnom mimoriadnom rokovaní (8. 2. 2007) si  poslanci Mestského zastupiteľstva v Košiciach zvolili členov stálych komisií. Hoci prvý bod programu, návrh Štatútu majetkovej komisie poslanci z dôvodov neúplných legislatívnych náležitostí stiahli, členov majetkovej komisie MZ schválili. Rovnako schválili členov stálych komisií - finančnej, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu, sociálnej a bytovej, cirkví, školstva, športu a mládeže, životného prostredia, verejného poriadku a ochrany zdravia, dopravy a výstavby, legislatívno-právnej a kultúry. Mimoriadne zasadnutie mestského parlamentu schválilo aj zástupcov mesta do Rady škôl a školských zariadení, ktorých sídlom je mesto Košice a zriaďovateľom Krajský školský úrad, resp. Košický samosprávny kraj. Odsúhlasili tiež návrh na aktualizáciu zastúpenia mesta v obchodných spoločnostiach a organizáciách s účasťou mesta Košice.