Prejsť na obsah

Mesto vynovilo Zariadenie opatrovateľskej služby na Laboreckej ulici

Zrekonštruované Zariadenie opatrovateľskej služby (ZOS) na Laboreckej 2 v Košiciach dnes po rekonštrukcii opätovne otvorilo svoje brány. S pravidelnou prevádzkou sa začne od utorka 1. júna, pričom jeho kapacita sa zvýšila z predchádzajúcich desiatich na 12 klientov. V tejto súvislosti sa zvýši aj počet opatrovateliek na osem.

Ako pripomenul starosta mestskej časti Košice – Západ Marcel Vrchota (SaS), od roku 2006 sa nielenže postupne zvyšuje komfort ich klientov, ale za ten čas sa aj zdvojnásobila denná kapacita.

„Dokopy využilo služby tejto ZOS-ky 350 obyvateľov odkázaných na našu pomoc. Teraz sa vďaka rekonštrukcii zlepšilo vybavenie izieb. Pre potreby klientov pribudli dve izby, jedna z nich môže byť v prípade potreby využité aj ako izolačná miestnosť. Kúpili sme dva tablety a zlepšili sme aj internetové pripojenie, aby sa naši klienti mohli prostredníctvom videohovorov spojiť s príbuznými,“ informoval starosta. 

Primátor: Budujeme sociálne mesto

ZOS na Laboreckej je umiestnené v priestoroch bývalej materskej školy, ktorá je majetkom mesta Košice. Rekonštrukcia vyšla mesto a MČ Košice - Západ na 175 000 eur. Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že mesto počas tohto volebného obdobia financovalo aj rekonštrukciu ďalších dvoch ZOS-iek na Mlynárskej ulici a na Južnej triede za takmer 350 000 eur.

„Chceme, aby naše mesto okrem mnohých ďalších prívlastkov sa mohlo hrdiť aj tým, že je sociálne a každý, kto potrebuje sociálnu starostlivosť, ju aj dostane. Dnešok nie je sviatok len pre klientov, ale aj pre zamestnancov, ktorí budú môcť pracovať v kvalitnejšom prostredí. Je to tretie ZOS, ktoré sa nám podarilo zmodernizovať a spĺňa štandardy pre 21. storočie. Chcem sa poďakovať každému, kto pomohol,  aby k tomu došlo,“ skonštatoval.

Ako doplnila viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová (KDH), samospráva prevádzkuje štyri ZOS-ky. Tie poskytujú starostlivosť o klientov pobytovou formou, ktorá sa nedá realizovať v domácich podmienkach. Potešili ju pozitívne ohlasy od klientov oboch ZOS-iek, ktoré prešli v nedávnom období rekonštrukciou. Verí, že aj klienti na Laboreckej nájdu vo vynovených priestoroch svoj pokojný prístav.