Prejsť na obsah

Mesto vyrokovalo s výrobcami miliónovú zľavu na nové autobusy

Cestujúci v košickej MHD sa začiatkom nového roka budú môcť zviezť v 21 nových autobusoch SOR NB 18. Vedeniu mesta Košice sa po dlhých rokovaniach podarilo dohodnúť s českou spoločnosťou SOR Libchavy na dodatočnej zľave 579 600 eur z pôvodne vysúťaženej ceny 6 877 500 eur (všetky sumy sú uvedené bez DPH). Zmluvu v štvrtok schválilo aj Predstavenstvo DPMK.

Spomínaná spoločnosť zvíťazila spomedzi dvoch uchádzačov vo verejnej súťaži na dodávku 30 kusov dlhých 18-metrových autobusov, ktorú vyhlásilo predchádzajúce vedenie mesta v roku 2017. Prvých 9 autobusov SOR NB 18 bolo do metropoly východu dodaných v závere roka 2018 bez akejkoľvej zľavy v cene 327 500 eur za jeden kus. Zvyšných 21 autobusov príde do Košíc podľa zmluvy medzi januárom a marcom 2022 v celkovej sume 6 297 900 eur. Jeden autobus tak bude stáť 299 900 eur, čo bude oproti predchádzajúcej dodávke znamenať 8,5-percentnú úsporu financií.

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) je to po nedávnom priklepnutí sumy 25,3 milióna eur z eurofondov na dodávku 10 nových električiek s klimatizáciou v rokoch 2022 – 2023 a poskytnutí vyše 24 miliónov eur na rekonštrukciu električkového depa a modernizácii dopravného dispečingu DPMK ďalšou dobrou správou z pohľadu skvalitnenia MHD a zvýšenia pohodlia pre cestujúcich.

Riaditeľ magistrátu ušetril mestu milión eur

Pripomenul, že ešte do konca roka pribudne do vozového parku DPMK 15 nových nízkopodlažných a ekologických autobusov Solaris Urbino 12 vybavených klimatizáciou, počítadlom cestujúcich a inými modernými vylepšeniami, na ktoré sa mestu od ich výrobcu – poľskej spoločnosti Solaris Bus and Coach - podarilo takisto získať dodatočnú zľavu 405 000 eur z pôvodnej sumy 3 553 500 milióna eur.

„Veľmi ma teší, že v najbližších týždňoch dorazí do Košíc 36 nových autobusov, na ktorých dodávku sa nám podarilo vybaviť celkovú zľavu vo výške takmer milión. Chcel by som poďakovať riaditeľovi magistrátu a členovi Predstavenstva DPMK Marcelovi Čopovi za to, že neustúpil a tvrdými rokovaniami s dodávateľmi autobusov výrazne stlačil ich cenu nadol. Ušetrený milión zostane v rozpočte mesta a tieto finančné zdroje budeme môcť použiť na ďalšie zlepšenie dopravy v meste. Našim cieľom aj naďalej zostáva, aby sa Košičania mohli voziť v moderných autobusoch a električkách a postupnými krokmi sa k tomu aj dostaneme,“ skonštatoval primátor.

Ako dodal, mesto aj naďalej pokračuje v modernizácii vozového parku DPMK. Už v najbližších dňoch bude vyhlásené verejné obstarávanie na dodávku 48 autobusov s CNG pohonom na stlačený zemný plyn v predpokladanej hodnote 20,92 milióna eur.