Prejsť na obsah

Mestská rada odporučila prvú zmenu rozpočtu

Mestská rada na dnešnom rokovaní odporučila 1. zmenu programového rozpočtu mesta Košice na rok 2010. „Návrh vyplýva z potrieb financovania akcií, ktorých realizácia bola pôvodne plánovaná a rozpočtovaná v minulom roku a napokon sa presunula do tohto rozpočtového obdobia, ako je napríklad oprava strechy na komplexe budov ZŠ Ulica Jána Pavla II č. 1 alebo odstránenie havarijného stavu Kavečianskej cesty. Návrh úpravy rozpočtu ďalej zahŕňa financovanie podpory rozvoja mládežníckeho športu v meste Košice, v rámci ktorej sa zabezpečí výstavba štyroch multifunkčných ihrísk na školách pre žiakov i širokú verejnosť. V návrhu sú tiež aktualizované prijaté granty a transfery zo štátneho rozpočtu pre školstvo," informoval primátor mesta Košice František Knapík.

„Po úspešnom skúšobnom zavedení verejného obstarávania prostredníctvom elektronických aukcií v závere roka 2009 plánujeme zakúpiť licenčný softvér. Cieľom verejného obstarávania formou elektronickej aukcie je zabezpečiť vyššiu efektívnosť, transparentnosť a hospodárnosť, teda maximalizovať úsporu pri obstarávaní,"
dodal primátor. Zatiaľ bolo na magistráte vykonaných 11 elektronických aukcií, pri ktorých sa dosiahla úspora od 0,19 percenta až do 36,66 percenta oproti predloženým písomným ponukám.

František Knapík doplnil, že všetky navrhované investície je možné zahrnúť do rozpočtu na rok 2010 bez nároku na zvyšovanie príjmov, a to znížením vo výdavkovej časti v položke záväzky mesta za rok 2009 (- 619 938 eur), keďže hospodárenie mesta za rok 2009 skončilo s podstatne nižšou sumou záväzkov, ako sa pôvodne predpokladalo. Celkové príjmy a výdavky programového rozpočtu mesta na rok 2010 budú po schválení návrhov vo výške 122 488 288 €.

***

Návrh na 1. zmenu programového rozpočtu mesta Košice na rok 2010:

PRÍJMOVÁ ČASŤ

Granty a transfery zo štátneho rozpočtu + 20 463 970 €
Ide o transfery normatívnych finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu na prenesené kompetencie v oblasti výchovy a vzdelávania vo výške 20 463 970 €.

***

VÝDAVKOVÁ ČASŤ

PROGRAM č. 3: ZDRAVÉ MESTO + 400 000 €

Podprogram 7: Podpora športu a mládeže + 400 000 €
Navrhuje sa realizácia výstavby multifunkčných ihrísk na štyroch školách. Návrh je v súlade so schválenou Koncepciou rozvoja športu mesta Košice, ktorej cieľom je rozvoj mládežníckeho športu v meste a zamedzovanie pôsobenia negatívnych vplyvov na mládež prostredníctvom cielených pohybových aktivít. Zvýšenie výdavkovej časti rozpočtu predstavuje kapitálové výdavky na výstavbu štyroch multifunkčných ihrísk pri základných školách Trebišovská, Jána Pavla II, Hroncova a Juhoslovanská. Výstavba multifunkčných ihrísk zabezpečí lepšie fungovanie školských športových líg, rozvoj telesnej výchovy na školách a priestor pre športové aktivity širokej verejnosti.

***

PROGRAM Č. 4: ŠKOLSTVO + 20 496 970 €

Podprogram A: Rozpočtové organizácie – základné školy + 33 000 €
Zmena rozpočtu v tejto aktivite sa navrhuje z dôvodu ukončenia opravy strechy na komplexe budov ZŠ Ulica Jána Pavla II č. 1 v decembri minulého roka. Táto akcia bola plánovaná v rozpočte na rok 2009, avšak jej financovanie je potrebné zrealizovať v tomto roku.

Podprogram F: Transfery zo štátneho rozpočtu + 20 463 970 €

***

PROGRAM Č. 5: DOPRAVA + 127 900 €

Podprogram 2: Dopravná infraštruktúra - dôležité dopravné investície + 127 900 €
Kavečianska cesta – havarijný stav (Jaskyňa) + 127 900 €
Z dôvodu havarijného stavu Kavečianskej cesty je potrebné zabezpečiť preklenutie priepasti (jaskyne) pod štátnou cestou III/5473 Budanova ulica v Kavečanoch. Havarijný stav na komunikácii je spôsobený priepasťou nachádzajúcou sa pod cestou a zosunom priľahlého svahu, pričom cesty sa dotýka priepasť (jaskyňa) KY-16 s rozsahom jaskynného podložia pod cestou, aj pod blízkymi rodinnými domami.

***

PROGRAM Č. 9: INTERNÉ SLUŽBY - 560 900 €

Podprogram 3: Informačný systém mesta Košice + 59 038 €
V aktivite Nehmotný majetok – softvér sa navrhuje zvýšenie, ktoré vyplýva z potreby zakúpenia licenčného softvéru vo výške 29 750 € pre elektronické aukcie na zabezpečenie procesu verejného obstarávania elektronickou formou. Systém elektronických aukcií bol na magistráte skúšobne zavedený koncom minulého roka. Zároveň vzhľadom na aktuálny stav implementácie informačného systému NORIS je potrebné vyčleniť 29 288 € na dofinancovanie ekonomických modulov a modulov personalistiky a miezd IS NORIS.

Podprogram 6: Ostatná podporná činnosť - 619 938 €
Záväzky mesta Košice - Úhrada záväzkov mesta z rozpočtu za predchádzajúci rok - 619 938 €
Zníženie výdavkov v tejto položke sa navrhuje z dôvodu úspory finančných prostriedkov. V roku 2009, keď sa pripravoval návrh programového rozpočtu na roky 2010-2012, bola uvedená položka stanovená odhadom, pričom hospodárenie mesta za rok 2009 skončilo s podstatne nižšou sumou záväzkov, ako sa pôvodne predpokladalo.

***

Mestská rada dnes okrem iného odporučila predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (cca 4 milióny eur) z európskych fondov pre projekt „Elektronizácia verejnej správy krajského mesta Košice." Projekt smeruje k znižovaniu administratívnej náročnosti vybavovania podaní prostredníctvom modernizácie a elektronizácie procesov a ich poskytovania.
Ciele projektu:
­ Sprístupnenie elektronických služieb mesta Košice a zabezpečenie ich všeobecnej použiteľnosti
­ Efektívna integrácia elektronických služieb krajského mesta Košice do celkovej architektúry eGovernmentu
­ Sprístupnenie elektronických služieb jednotlivým mestským častiam a zabezpečenie ich použiteľnosti
­ Sprístupnenie elektronických služieb verejnosti a zabezpečenie ich použiteľnosti

(súvisiace informácie: Mesto Košice začína fungovať digitálne - http://www.kosice.sk/article.php?id=6526 )
Členovia mestskej rady taktiež odporučili predloženie žiadostí o nenávratné finančné príspevky z európskych fondov pre projekty „Vybudovanie nového zariadenia sociálnych služieb" v mestskej časti Krásna (cca 2 milióny eur) a „Rekonštrukcia zariadenia opatrovateľskej služby a chránené bývanie na Laboreckej č. 2 v Košiciach" (cca 2,2 milióna eur).

Mesto Košice v súčasnosti nedisponuje dostatočnými kapacitami v pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Predmetom pripravovaných projektov je vybudovanie dvoch nových zariadení, ktoré zvýšia kapacitu v pobytových zariadeniach sociálnych služieb.

V roku 2009, resp. v uplynulom období bolo mesto úspešné pri získavaní zdrojov z európskych fondov v prípade 23 žiadostí v celkovej hodnote približne 31 miliónov eur. V prípravnom procese je v súčasnosti ďalších približne 14 projektov. Nedávno bol mestu schválený nenávratný finančný príspevok vyše 3 milióny eur na projekt „Rekonštrukcia a modernizácia Strediska sociálnej pomoci na ulici Garbiarska 4, Košice".

***

Mestské zastupiteľstvo zasadne 23. februára.