Prejsť na obsah

Mestské zastupiteľstvo rokovalo o parkovacích systémoch i Cene mesta

Riešenie parkovacích systémov v meste, návrh na udelenie Ceny mesta a doplnenie pravidiel prenajímania sociálnych bytov boli medzi témami XV. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Košiciach.

Poslanci hlasovaním rozhodli, že mesto bude riešiť budúcnosť parkovacích systémov v meste spolu so strategickým partnerom. Ten by mal vzísť z verejnej obchodnej súťaže. Parkovacia služba Mestskej polície eviduje vyše 3300 líniových parkovacích miest (pozdĺžnych, kolmých a šikmých priamo na komunikáciách) a 350 ďalších parkovacích miest na uzavretých parkoviskách. Priemerný príjem z parkovného bol v roku 2002 necelých 25 miliónov korún (náklady tvorili 12,7 percenta z tohto príjmu), v roku 2003 bol príjem 25,5 milióna (náklady tvorili 16,3 percenta) a v roku 2004 vyše 26 miliónov korún (náklady 12,9 percenta z príjmov). Napriek tomu, že príjmy z parkovného mierne rastú, v jeho výbere sú rezervy. Podľa výberu parkovného je obsaditeľnosť parkovísk okolo 30 percent, v skutočnosti je ale podstatne vyššia. Ako nevyhnutnosť sa ukazuje riešiť parkovací systém z globálneho pohľadu, včítane rozšírenia parkovacích plôch, investícií do existujúceho systému, vybudovanie uzatvorených parkovísk, navigačných systémov, parkovacích domov, nových parkovísk. Silný a skúsený investor by mohol komplexne zabezpečiť dofinancovanie vybavenia parkovacieho systému i jeho prevádzku. Náklady na údržbu plôch by hradila firma. Podiel finančných prostriedkov rozdelených medzi mesto a firmu by bol dohodnutý zmluvne. Spojením verejného a súkromného sektora by sa takýmto spôsobom podarilo rozdeliť nutnosť okamžitých investícií na viac rokov. Potenciálny investor by mal preukázať finančnú schopnosť budovať nové hromadné podzemné alebo nadzemné parkoviská. Výhodou by mal byť bezproblémový výber dane za parkovanie prostredníctvom automatov.

Poslanci doplnili pravidlá narábania so sociálnymi bytmi v súvislosti so schválením 3 miliónového balíka, ktorý bol v rozpočte na rok 2005 schválený na obecný príspevok na bývanie. O príspevok sa budú môcť uchádzať nájomcovia mestských sociálnych bytov, ktorí sú v hmotnej núdzi, majú platnú nájomnú zmluvu, uhrádzajú náklady spojené s bývaním a nemajú žiadny dlh, resp. splácajú ho podľa splátkového kalendára. Príspevok na bývanie v roku 2005 bude dobrovoľným príspevkom mesta. Bude určený na úhradu nájomného a služieb spojených s bývaním a poskytnúť sa môže len do vyčerpania prostriedkov z rozpočtu. O priznaní príspevku bude rozhodovať mesto a bude sa odvádzať priamo na účet správcu bytového fondu. Výška príspevku na bývanie na jeden mesiac je 250 korún pre jedného občana v hmotnej núdri alebo 500 korún ak ide o občana v hmotnej núdzi a fyzické osoby, ktoré sú s ním spoločne posudzované.

Cenu mesta Košice, ktorá sa udeľuje pri príležitosti Dňa mesta vždy 7. mája, dostane v tomto roku 9 jednotlivcov a tri kolektívy.

    - Prednosta I. chirurgickej kliniky, vedúci Transplantačného centra v Košiciach a prodekan Lekárskej fakulty Prof. MUDr. Juraj Bober, CSc.
    - Odborný asistent Katedry infektológie na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach MVDr. Milan Čížek, PhD., pod ktorého vedením získali košickí kulturisti a fitnesky 11 titulov majstrov sveta a päť titulov majstrov Európy.
    - Jeden zo zakladateľov Ekumenického spoločenstva cirkví a bývalý dekan farnosti sv. Alžbety Mons. Pavol Dráb
    - Dlhoročná organizátorka humanitárnych zbierok pre nemocnice a tábory pre chorých na malomocenstvo vo svete Katarína Chovanová
    - Dlhoročný rektor Kňazského seminára sv. Karola Boromejského a dekan Teologickej fakulty na Katolíckej univerzite v Ružomberku Mons. Anton Konečný
    - Prezident U. S. Steel Košice Christopher Navetta
    - Bývalý sólista opery Štátneho divadla a zakladajúci člen Olympijského výboru Košice Július Regec
    - Profesor Katedry obchodného a hospodárskeho práva na Právnickej fakulte UPJŠ v Košiciach Prof. JUDr. Jozef Suchoža, DrSc.
    - Katarína Tóthová, in memoriam, majsterka sveta v armwrestlingu, ktorá tragicky zahynula v decembri 2004

V kategórii kolektívov Cenu mesta dostane:

    Arcidiecézna charita v Košiciach
    Krajská pedagogicko-psychologická poradňa pre stredoškolákov
    Štátne divadlo v Košiciach