Prejsť na obsah

Mestský park

Mestský park tvorí najväčšiu kompaktnú zelenú plochu v centrálnej časti mesta. V súčasnej dobe slúži hlavne ako komunikačný spojovací prvok medzi dopravnými zariadeniami (Železničná i Autobusová stanica a centrum mesta). Plní funkciu krátkodobej rekreácie, ktorá je v posledných rokoch obmedzená, a to z dôvodu zhromažďovania bezdomovcov, zdržiavaním sa neprispôsobivých občanov a rastom vandalizmu a kriminality. Aj tieto skutočnosti boli dôvodom na vypracovanie architektonickej štúdie revitalizácie parku. So Správou mestskej zelene sa na tom zhodli aj Útvar hlavného architekta a Krajský pamiatkový ústav, ktorí podmienili tento zámer spracovaním projektovej dokumentácie, zahrňujúcej všetky stavebné a sadovnícke úpravy ako aj všetky úpravy terénu.

V súčasnosti je rozpracovaná Architektonická štúdia v zmysle záväzného stanoviska KPÚ a územno-plánovacích a architektonických podmienok pre spracovanie štúdie vydaných ÚHA. Predmetná štúdia je teraz na pripomienkovaní týchto inštitúcii.

Po pripomienkovaní štúdie Útvarom hlavného architekta a pamiatkarmi bude prerokovaná so zástupcami Mesta Košice a zároveň bude prezentovaná verejnosti na konzultáciu a pripomienkovanie.

Autorom „Architektonickej štúdie revitalizácie Mestského parku v Košiciach" je spoločnosť EXTERIER, s.r.o., ktorá v prieskume trhu predložila najvýhodnejšiu ponuku.

V uplynulých dňoch sa v médiách vyskytli informácie, ktoré skresľovali celý zámer štúdie. Najmä výrub 355 stromov je nepravdivá a zavádzajúca informácia.
Kostru skladby zelene v parku tvorí pôvodný porast stromov. V súlade s vykonanou inventarizáciou zelene, následným fytopatologickým a kondičným ohodnotením stromov bude vykonaná revitalizácia, prípadne nutný výrub. Fytopatologickú časť podkladov je možné realizovať len vo vegetačnom období.
Skompletizované podklady budú slúžiť pre vypracovanie realizačnej projektovej dokumentácie, ktorej súčasťou budú aj záväzné stanoviska zainteresovaných inštitúcií, a to KPÚ, ÚHA, MČ Košice - Staré mesto a Mesta Košice.
Nevyhnutné zásahy do zelene bude riešiť realizačná projektová dokumentácia, ktorú v zmysle všeobecno-záväzného nariadenia „O zakladaní, údržbe a ochrane zelene" schváli Mestské zastupiteľstvo v Košiciach. Po tomto schválení rozhodnutie k zásahom väčšieho rozsahu, resp. zásadného významu vydá povolenie Obvodný úrad životného prostredia v Košiciach, na základe konania, za účasti všetkých zainteresovaných zložiek.