Prejsť na obsah

Metodický seminár k programom Evička nám ochorela a Kvapka a kurz prvej pomoci

Mesto Košice, oddelenie strategického rozvoja, referát školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice v spolupráci so Slovenským Červeným krížom, Územným spolkom Košice – mesto, zorganizovali pre riaditeľky a učiteľky materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice metodický seminár k programom Evička nám ochorela a Kvapka a zároveň aj bezplatný kurz prvej pomoci. Tieto dve podujatia sa uskutočnili dňa 24. októbra 2012 v čase od 8.00 do 14.00 hod. v Centre voľného času, elokované pracovisko Domino, Popradská 86, Košice.

Metodický seminár otvorila PaedDr. Mária Kavečanská, vedúca referátu školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice. Vo svojom príhovore vyzdvihla kvalitnú a vysoko odbornú spoluprácu mesta Košice so Slovenským Červeným krížom. Zároveň účastníkom seminára a kurzu prvej pomoci zapriala príjemnú atmosféru, veľa tvorivých síl, nové nápady pri realizovaní aktivít v rámci programov Evička nám ochorela a Kvapka na materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Programy Evička nám ochorela a Kvapka zamerané na realizáciu aktivít súvisiacich s prvou pomocou, darcovstvom krvi a ich aplikáciu do výchovno-vzdelávacieho procesu na materských školách predstavila MVDr. Lucia Cangárová, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža Košice – mesto a Mgr. Katarína Kiselová. Program Evička nám ochorela je zameraný na ochranu a podporu zdravia tým, že deti získajú veku primerané informácie a zručnosti. Snahou je rozvíjať ich záujem o zdravie a ľudskosť prostredníctvom básničiek, maľovaniek, ale aj modelových situácií. Na vedenie detí k darcovstvu krvi od útleho veku slúži program Kvapka, ktorý rozvíja empatiu a záujem o druhých. Deti získajú prvé informácie o krvi prostredníctvom hier, kreslenia, dramatizácie textov, či návštevou na mobilných odberoch krvi, na oceňovaní viacnásobných darov krvi a v neposlednom rade aj príkladom od rodičov alebo učiteľov.

Celkovo sa seminára zúčastnilo 100 pedagogických zamestnancov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, ktorí získali materiály k týmto programom.

Na metodickom seminári prezentovali svoje doterajšie skúseností tri materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „Červenáčik a zdravý životný štýl", prezentovala Eva Cmórová, učiteľka materskej školy Budapeštianska 1, Košice „Kvapka krvi a možnosti jej využitia v materskej škole" predstavila Renáta Fulková učiteľka z MŠ Kalinovská 9, Košice a „Boli sme na odbere krvi" - skúseností z návštevy odberu krvi na mobilnom odbere krvi priblížila Mgr. Iveta Marcinčáková, riaditeľka materskej školy Oštepová 1, Košice.

Po skončení metodického seminára sa uskutočnil bezplatný kurz prvej pomoci, ktorého sa zúčastnilo vyše päťdesiat pedagogických zamestnancov materských škôl. Kurz bol zameraný na praktický nácvik poskytovania prvej pomoci deťom a dospelým, na život ohrozujúce stavy, zástavu srdca, bezvedomie, šok, zastavenie krvácania a obväzovú techniku. Pri tréningu poskytovania prvej pomoci pomáhali lektorovi aj dobrovoľníci zo Strednej zdravotníckej školy na Kukučinovej 40, Košice, v odbore Zdravotnícky záchranár. Účastníci kurzu prevzali osvedčenie o jeho absolvovaní.

Spolupráca Mesta Košice a Územného spolku SČK Košice - mesto vyvrcholí celomestskou prehliadkou aktivít detí materských škôl v pôsobnosti mesta na jar budúceho roka, v roku Európskeho hlavného mesta kultúry - Košice 2013.