Prejsť na obsah

Metropola východu bude v roku 2020 hostiť olympijskú hokejovú kvalifikáciu

Vypredaná Steel Aréna privíta viacerých špičkových hráčov z NHL.  

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan podpísali memorandum o spolupráci. Mesto Košice a SZĽH sa v ňom zaviazali spolupracovať pri príprave a organizácii hokejovej kvalifikácie o postup na Zimné olympijské hry (ZOH) 2022 v čínskom Pekingu. O memorande budú rokovať aj poslanci Mestského zastupiteľstva, ktorí ho budú schvaľovať už budúci štvrtok na svojom nasledujúcom rokovaní.

Len víťaz košickej skupiny bude hrať na olympiáde v Pekingu

V memoranda sa okrem iného píše, že obe strany deklarujú spoločný záujem a snahu spolupracovať pri zabezpečení organizácie tohto významného športového podujatia s cieľom propagácie Košíc a ich historických, kultúrnych a spoločenských hodnôt a aktivít. Spoločným záujmom oboch partnerov je aj podpory rozvoja športu a športovej reprezentácie SR.

Slovensko bude na základe postavenia v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) usporiadateľskou krajinou jednej z troch kvalifikačných skupín, z ktorých si len ich víťaz vybojuje olympijskú miestenku. Ak poslanci mestského zastupiteľstva schvália memorandum a následne sa podpíše zmluva medzi Mestom Košice a SZĽH, metropola východu by mal byť dejiskom kvalifikačného turnaja od 27. až do 30. augusta 2020. V košickej Steel Aréne by tak mohli hokejoví fanúšikovia uvidieť okrem našich reprezentantov aj tímy Bieloruska, Rakúska a najnižšie umiestnený tím z rebríčka IIHF z 3. kola olympijskej predkvalifikácie, ktorého meno bude známe v decembri.

Primátor Polaček: SZĽH nás oslovil s ponukou, ktorá sa neodmieta

„Naozaj ma veľmi teší, že po nedávnych úspešne zvládnutých MS v hokeji, by mohlo naše mesto byť aj dejiskom olympijskej kvalifikácie. Bude to veľká česť pre našich hokejových fanúšikov vidieť opäť v akcii slovenskú hokejovú reprezentáciu, v ktorej by mali byť aj viaceré hviezdy z NHL. Mesto Košice bolo oslovené SZĽH s ponukou, ktorá sa neodmieta. Po konzultácii s našimi partnermi sme sa rozhodli do toho ísť a pripravili sme spoločné Memorandum so SZĽH. Ak si Memorandum získa budúci týždeň aj dôveru poslancov Mestského zastupiteľstva a prebehnú aj ďalšie procesy, v Košiciach sa opäť môžeme tešiť na hokej svetovej úrovne s postupovým bonusom na olympiádu,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).