Prejsť na obsah

Milan Chautur prvý košický gréckokatolícky eparcha

Na slávnostnej archijerejskej liturgii v Katedrále Narodenia Presvätej Bohorodičky v pondelok 18. februára oficiálne vyhlásili Košickú eparchiu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku a do funkcie jej prvého eparchu inštalovali doterajšieho exarchu vladyku Milana Chautura.

M. Chautura do úradu uviedol a biskupské insignie a pápežské požehnanie mu odovzdal prefekt Kongregácie pre východné cirkvi v Ríme kardinál Leonardo Sandri. Ako uviedol v homílii, nejde len o zmenu názvu košického exarchátu na eparchiu, ale o znak zrelosti miestnej cirkvi. Predsavzatím novej eparchie by podľa jeho slov malo byť úsilie o jednotu v jej vnútri, vnútri metropolie, ktorej je súčasťou, ale i celej cirkvi, ako aj úsilie o jednotu v dialógu s ostatnými cirkvami a spoločenstvami.

Milan Chautur zdôraznil, že farnosti eparchie sú už obsadené kňazmi, je dostatok seminaristov i vyššie vzdelaného duchovenstva a "Vatikán by nepristúpil k vyhláseniu eparchie, ak by tu boli nejaké nedostatky".

Prítomní na slávnosti boli zástupcovia kresťanských cirkví zo Slovenska i zahraničia - biskupi, početní kňazi, rehoľníci a veriaci, zástupcovia miestnej i regionálnej samosprávy a verejného života.

Na eparchiu povýšil doterajší Košický apoštolský exarchát Gréckokatolíckej cirkvi pápež Benedikt XVI. bulami z 30. januára tohto roku, ktorými rozhodol aj o novom územnom členení tejto cirkvi na Slovensku. Ustanovil gréckokatolícku metropoliu, čo je vyšší hierarchický stupeň usporiadania. Prešovskú gréckokatolícku metropoliu tvoria teraz tri biskupstvá čiže eparchie - Prešovská, Košická a Bratislavská. Za arcibiskupa - metropolitu pápež vymenoval prešovského eparchu Jána Babjaka a ustanovil novú bratislavskú eparchiu na čele s eparchom Petrom Rusnákom. Bratislavská eparchia vznikla vyčlenením z doterajšej Prešovskej eparchie, pod ktorú spadalo územie celého Slovenska okrem košického exarchátu s pôsobnosťou na území Košického kraja, ktorý bol podriadený Vatikánu. Po jedenástich rokoch sa tak udiali najväčšie zmeny v cirkevno-právnom usporiadaní, samostatnosti a nezávislosti Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

Eparcha je gréckokatolícky názov pre biskupa, ktorý riadi svoju eparchiu. Je to obdoba latinského rímskokatolíckeho názvu diecézny biskup.
Košická eparchia má 92 farností a približne 90 000 veriacich gréckokatolíkov.

Zdroj:TASR