Prejsť na obsah

MŠ Hečkova 13 , Košice

   Program Zelená škola v Materskej škole Hečkova – Barca

 

Zelená škola je environmentálno - vzdelávací program určený pre materské, základné, stredné a špeciálne školy,  ktoré chcú zmeniť seba a svoje okolie. Cieľom programu je podpora školských komunít, v ktorých si ich členovia vyskúšajú čaro i nástrahy spolupráce. Žiaci s pomocou učiteľov a rodičov riešia reálne potreby svojej školy a okolia, čím pomáhajú k pozitívnej zmene.

Koordinátorkou programu našej materskej školy je Bc. Zuzana Guľová. Je zodpovedná za celú  koordináciu programu Zelená škola. Prioritnou témou pre certifikačné obdobie 2017 - 2019 v našej materskej škole je  ,, Zeleň a ochrana prírody“. Po roku sa nám podarilo získať diplom Zelenej školy a a zdobí ju aj vlajka Zelenej školy , na čo sme patrične hrdí. Získať ich nebolo vôbec ľahké, no podarilo sa a vďačíme za to všetkým pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom a  rodičom , ktorý sa spolupodieľali pri úprave školského dvora.

Vysadili sme novú zeleň, vŕbový domček, do priestorov školského dvora sme umiestnili vyvýšené záhony, kompostáreň a ježkovník.

Nám učiteľom sa takto splnili sny o zmysluplných aktivitách a umožnilo sa nám, rozvíjať samých  seba a vnášať nové pohľady na životné prostredie a spoločnosť.

Deti našej materskej školy mali možnosť v rámci výchovno – vzdelávacích aktivít pozorovať rast rastlín, osvojovať si techniku starostlivosti o rastliny, spracovávať vypestované byliny, vyskúšať si  postup pri príprave čaju a mnoho ďalších aktivít. Ako aj starostlivosť o záhony, vysádzanie semien, priesad. Upevnili si poznatky o živote dážďoviek a ich význam pre pôdu. Deti si touto formou upevňujú získané poznatky. Veríme že ich takáto forma aktivít motivuje k lepšiemu a pozitívnejšie myslenie ochrany našej prírody.

Deti sa aj naďalej zapájajú do aktivít v rámci projektu Zelená škola, ako je výroba a umiestnenie plastových kvietkov pre náš motýli bufet , príprava a dopĺňanie sladkej vody do kvietkov. Spojené s tým, je aj pozorovanie smädných návštevníkov. Naďalej budú uskutočňované aktivity , ako rozoznávanie plodov, ich chutí, rozoznávanie ich zelených častí , starostlivosť o záhony . Deti si osvojujú  aj starostlivosť o zvieratká a hmyz.

Veľmi nás teší že náš ježkovník nezostal nepovšimnutý a navštívil ho kamarát ježko Jožko, na ktorého mene sa zhodli viaceré deti. Našu prácu takto ocenil aj malý návštevník.

„Deti chcú pracovať, len potrebujú dostať priestor. Strašne sa tešia, keď niečo dobré urobia a najradšej by to robili znova a znova, aj každý deň“

Sme presvedčení, že sa o problematike životného prostredia nestačí len učiť, ale že je zároveň nevyhnutné zmeniť naše konanie.  Sú to, vzdelávacie  aktivity, ktoré majú reálny pozitívny dopad na životné prostredie školy a jej okolia.

Na školách zapojených v programe dochádza k zlepšeniu medziľudských vzťahov a atmosféry prostredníctvom spolupráce na spoločných cieľoch.

Učiteľ je v programe vnímaný ako sprievodca, ktorý pomáha viesť školu cestou zmeny. Preto veríme , že budeme aj naďalej pozitívnymi sprievodcami k zlepšeniu našej materskej školy jej okoliu a životnému prostrediu.

 

Bc. Miriam Kantorová

Riaditeľka MŠ Hečkova 13,  Košice

                                               

Prílohy

1. PDF 859,09 KB príloha