Prejsť na obsah

Na Hlavnej sa dnes večer nedalo pohnúť, po troch rokoch tu máme Košické rozprávkové Vianoce

Rozsvietením vianočného stromčeka pri Immaculate sa v pondelok (5. 12.) podvečer začali v poradí 27. Košické rozprávkové Vianoce. Tie si tento rok môžu všetci návštevníci vychutnať bez obmedzení, tak ako pred tromi rokmi v období pred pandémiou.

Najmenších Košičanov hneď na úvod potešil príchod Mikuláša, anjela a čerta. Zaplnenú Hlavnú ulicu potešila aj veľkolepá otváracia šou s operným spevákom Jaroslavom Dvorským a Petrom Cmoríkom. Na pódiu vystúpili v mikulášskych kostýmoch aj talentované deti z tanečnej školy Viva či divadlo Haliganda. Slávnostné otváranie brány do Košických rozprávkových Vianoc bolo možné v priamom prenose sledovať aj na facebooku mesta

Kúzlom Vianoc je aj viac času na svojich najbližších

„Každé Vianoce sú krásne. Keď sme minulý rok rozsvecovali stromček, aj to bolo úžasné a užili sme si to aj v dobe, aká vtedy bola. Pretože Vianoce sú o radosti, priateľstvách, rodine, deťoch a hlavne o tom, aby sme spolu trávili čas. To je to najvzácnejšie a práve na spoločne strávený čas s rodinou sa aj ja teším najviac,” povedal košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Primátor si pred rozsvietením stromčeka zaželal, aby sme už nemuseli nikdy vyslovovať slovo kríza. „Nech všetky krízy odídu a môžeme žiť naplno. Nech vám je aj mesto Košice oporou, aby sme si spolu užili nie len Vianoce, ale aj ďalší rok, ktorý nás čaká,“ zaželal primátor všetkým Košičanom. 

Maratón podujatí v rámci Košických rozprávkových Vianoc plný koncertov či tanečných vystúpení bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch až do 23. decembra. Kompletný program nájdete na webe mesta: https://static.kosice.sk/files/manual/noviny/vianoce2022_bulletin/mobile/index.html

Kúpou primátorského punču pomôžete tým najohrozenejším

Slávnostné otvorenie rozprávkových Vianoc bolo aj oficiálnym štartom vianočných trhov. Košičania a ďalší návštevníci mesta si môžu vybrať z ponuky 46 stánkov s chutným občerstvením, vianočnými nápojmi aj darčekovými predmetmi. Podobne ako program Košických rozprávkových Vianoc potrvajú aj trhy na Hlavnej ulici do 23. decembra.

Aj tento rok sa každý deň v čase od 16.00 do 20.00 hod. bude na trhoch podávať aj tradičný charitatívny Primátorský punč. Výťažok z predaja poputuje rovným dielom štyrom organizáciám, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi - OZ Nestačí len prežiť, Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, neziskové organizácie Dorka a Homo Homini.

Charitatívny rozmer predvianočnej atmosféry umocnilo dnes aj symbolické odovzdanie 30 000 eur riaditeľovi Arcidiecéznej charity Košice Cyrilovi Korpesiovi z rúk viceprezidenta košického U. S. Steelu Miroslava Kiraľvargu a zamestnanca spoločnosti Mariána Hanečáka. Ich zamestnanci spolu s Nadáciou U. S. Steel Košice v novembri prispievali do tradičnej, predvianočnej zbierky, aby pomohli rodinám v sociálnej núdzi, ktoré sa s prosbou o pomoc obracajú na Arcidiecéznu charitu Košice. 

Okrem stromčeka sa v pondelok rozžiarila aj celá Hlavná ulica, bočné uličky aj Mestský park, do ktorého sa po roku vrátila krajina Rozprávkovo. K svetelnej výzdobe z rozprávok Perinbaba, Červená Čiapočka a O Jankovi a Marienke tam tento rok pribudla nová postavička Janko Hraško. Novinky vo vianočnej výzdobe pribudli aj v ďalších častiach mesta či pri Dolnej bráne.

Košické oko vyrástlo do výšky 33 metrov

Do metropoly východu sa tento rok vrátila obľúbená atrakcia Košické oko - 33 metrov vysoký vyhliadkový kolotoč, ktorý vyrástol na parkovisku pri hoteli na južnom konci Hlavnej ulice. Jedna vyhliadková jazda stojí 5 eur, deti do 3 rokov majú vstup zadarmo. Okrem Košického oka tu tento rok po prvýkrát pribudol aj malý kolotoč pre deti.

Ďalšou vyhľadávanou atrakciou je ľadová plocha v Mestskom parku, ktorá po minuloročnej premiére opäť teší všetkých korčuliarov. Klzisko je v prevádzke od 3. decembra, denne od 9.00 hod. do 21.00 hod., v utorky sa kvôli technickej prestávke otvára až od 13.00 hod.

Korčuľovanie je rozdelené do 90-minútových blokov, po ktorých nasleduje krátka prestávka na úpravu ľadu. Dospelí zaplatia za vstup na 90 minút 2 eurá, deti do 15 rokov 1 euro. Návštevníci môžu využiť aj službu požičovne a brúsenia korčúľ. Fanúšikovia amatérskeho hokeja si môžu plochu prenajať na hokejové zápasy. Kompletný cenník vstupu a služieb klziska nájdete tu: https://www.teho.sk/sites/default/files/2022-12/cennik.pdf