Prejsť na obsah

Na Jazere sa v stredu predpoludním neokúpete, budú tam opäť odstraňovať škodlivé sinice

Túto stredu sa bude opäť pokračovať v odstraňovaní siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom s cieľom zvýšiť kvality vody. Stane sa tak tri týždne od predchádzajúcej aplikácie biologických prípravkov Profi-baktérie a Oxyhum. Tentoraz pôjde o ich doplnkovú aplikáciu, ktorá bude zároveň poslednou v tohtoročnej letnej sezóne. Aplikovať sa však budú už len na vybrané miesta vodnej plochy, v ktorých sa nachádzajú premnožené sinice. 

Ako tradične bude mať celý proces na starosti spoločnosť Rawat consulting z Brna pod odborným dohľadom profesora Blahoslava Maršálka z tamojšej Masarykovej univerzity. Udeje sa podobným spôsobom ako počas predchádzajúcich odstraňovaní siníc v uplynulých siedmich rokoch.

Obmedzenie sa dotkne rybárov aj kúpajúcich

Vodnú plochu bude v stredu (24. 8.) medzi piatou a desiatou ráno brázdiť špeciálne nafukovacie plavidlo. Pracovníci českej spoločnosti z neho do vody aplikujú prípravky bakteriálnych zmesí (Profi-baktérie) spolu s vodnou zmesou oxidovaných huminových látok (Oxyhum), ktoré sú výlučne na prírodnej báze (extrakty z rašeliny, slamy a vodných rastlín). Ide o koncentrované bakteriálne prípravky, ktoré významne urýchľujú naštartovanie a obnovu biologickej rovnováhy ekosystému v nádržiach.

Mesto Košice v tejto súvislosti žiada rybárov, aby v stredu predpoludním do 10.00 hod. nevykonávali nahadzovanie na vodnej ploche jazera. Okrem rybolovu nebude povolené ani kúpanie na prírodnom kúpalisku.

Biologické prípravky zničia nebezpečné sinice

Princíp metódy a techniky pôsobenia prípravkov je, že mikroorganizmy pre svoj rast spotrebovávajú dusík a fosfor a znižujú využiteľnosť týchto živín vo vodnom stĺpci zabudovávaním do svojej bunkovej  hmoty. Tým ich robia nedostupnými pre riasy a sinice. Zároveň svojou štruktúrou zamedzujú postup fotosyntetickej aktívnej radiácie do vody, čím zamedzujú rozvoju siníc.

Táto metóda spočíva v tom, že látka vytvorí vrstvu, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam a tie bez neho následne uhynú. Profesor Maršálek so svojimi kolegami aplikuje túto ekologickú metódu okrem domovského Česka napr. aj v Austrálii, Brazílii alebo Etiópii. V Košiciach sa s týmto ekologickým čistením začalo ešte v roku 2015 a odvtedy sa kvalita vody na Jazere výrazne zlepšila.

Podľa pravidelných analýz a monitoringu košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) je voda na košickom Jazere vhodná na kúpanie a ukazovatele cyanobaktérií a chlorofylu a neprekračujú hraničnú hodnotu. Osoby s oslabenou imunitou, alergici a deti by však mali kúpanie zvážiť.

Od začiatku júna odobrali na Jazere zamestnanci košického RÚVZ celkovo 11 vzoriek vody z miest, ktoré sa najčastejšie využívajú na kúpanie. Naposledy sa tak udialo uplynulú stredu 17. augusta. Hygienici avizujú, že najbližšie kontrolné vzorky vody odoberú budúci utorok 30. augusta.