Prejsť na obsah

Na magistráte vybavili v januári vyše 14-tisíc klientov

V prvom mesiaci roka 2010 navštívilo dvanásť pracovísk Kancelárie prvého kontaktu na Magistráte mesta Košice viac ako štrnásťtisíc obyvateľov. Najviac, päťtisícpäťsto, malo záujem o služby pracoviska miestnych daní, nakoľko koniec januára bol termínom podania daňového priznanie k nehnuteľnosti a žiadosti o zníženie dane z titulu zdravotne ťažkého postihnutia resp. hmotnej núdze. Pre porovnanie, v roku 2009 prišlo na toto pracovisko takmer deväťtisíc klientov.

Tohoročný pokles súvisí s hospodárskou krízou. Ľudia nenakupovali napr. byty tak, ako roky predtým, a teda bolo aj menej tých, čo mali povinnosť podať daňové priznanie" uviedla vedúca Oddelenia správy daní Magistrátu mesta Košice JUDr. Agnesa Bogačevičová. Navyše v predchádzajúcom roku boli medzi daňovníkmi ešte aj majitelia bytov, u ktorých sa skončilo päťročné obdobie oslobodenia od platby tejto dane. Najvyšší nárast návštevnosti bol na tomto pracovisku v poslednej dekáde mesiaca, keď na rozšírenom počte až šiestich pracovísk bolo vybavených takmer tritisíc ľudí.

Približne dvetisíc Košičanov prišlo súbežne na pracovisko miestnych poplatkov pre komunálny odpad. Najčastejšie boli nahlasované zmeny v počte osôb v domácnosti a zmeny bydliska" uviedol Ing. Peter Hrmo, vedúci Kancelárie prvého kontaktu. Viac ako osemsto klientov využilo možnosť priamej platby v pokladni magistrátu mesta, predovšetkým ako úhradu poplatku za psa, ale aj doplatkov za komunálny odpad a miestnu daň za predchádzajúce obdobie.

Od utorka 2. februára bude Kancelária prvého kontaktu fungovať na prízemí magistrátu už v štandardnom režime, teda aj s pracoviskami pre oblasť dopravy a komunikácií, správy majetku mesta, výstavby a životného prostredia, ako aj s pracoviskom oddelenia služieb obyvateľstvu.

Úradné hodiny a pracoviská:
http://www.kosice.sk/clanok.php?file=servis.htm