Prejsť na obsah

Na oslavu storočnice World Skautingu sa chystá aj primátor Košíc

Vyše štyridsaťtisíc skautov z viac ako 160 krajín v týchto dňoch táborí v stanovom mestečku Hylands Park severne od Londýna. Skauti z celého sveta sa stretávajú pravidelne každé štyri roky. Tohto roku je ich stretnutie obzvlášť vzácne. Oslavujú storočnicu založenia skautingu, ktorého základy vo Veľkej Británii položil britský generál lord Robert Baden-Powell. Z malého experimentálneho projektu v roku 1907 sa stala v súčasnosti základňa, ktorá má v 210 krajinách 28 miliónov skautských členov.

Asociácia skautov tohto roku pozýva ako jedného z mála špeciálnych hostí zo Slovenska primátora Košíc Ing. F. Knapíka. Vo štvrtok 2. augusta odlieta na dvojdňovú návštevu stanového mestečka v Chelmsforde. F. Knapík už raz možnosť zúčastniť sa svetového Jamboree mal, ale prenechal ju mladším chlapcom z jeho 4. skautského oddielu „Malý medveď“. Tie ďalšie sa konali na iných kontinentoch, kde bola náročná dostupnosť. S pozvaním do Anglicka nepočítal. „Táto možnosť ma príjemne prekvapila. Zastúpenie košických skautov bude v Anglicku veľmi silné. Osobne sa teším, že sa tam stretneme a zoznámime s ďalšími skautmi ,“ dodal primátor. Pre F. Knapíka to bude jeho vôbec prvá návšteva Veľkej Británie. Na cestu si berie najpotrebnejšie vybavenie a symbolické drobnosti, ktoré skauti nosia so sebou.

Skauting v 21. storočí pokračuje v definovaní potrieb dnešných mladých ľudí a pripravuje ich pre výzvy zajtrajška. Pracuje v každej kultúre, od najbohatších miest po najchudobnejšiu dedinu, a mení život jednotlivcov a spoločenstiev. Členovia skautských oddielov sa zúčastňujú nezabudnuteľných skúseností, získavajú sebadôveru a uvedomujú si, že aj najmenší čin môže viesť k zmene. Zásady skautingu im poskytujú vodcovské schopnosti, čím im napomáhajú k tomu, aby tieto ciele dosiahli. „Sto rokov je dostatočne dlhý časový úsek, aby skauting ukázal svoje opodstatnenie pri výchove mládeže. Ľudia, ktorí prešli cez tento systém sa naučili mnohému do života. Skauting má aj v 21. storočí svoju príťažlivosť. Teším sa na stretnutie s ľuďmi, ktorí tu štafetu nesú ďalej,“ povedal F. Knapík.
V prvý deň svojej návštevy sa primátor zúčastní oficiálneho prijatia slovenských skautov. Stretnutie tohtoročného Jamboree bude zamerané najmä na krajiny V4.