Prejsť na obsah

Na Pereši vyrastie IMMOPARK

 "Toto, čo vidíme, je len jedna časť budúceho priemyselno-logistického parku Pereš, ktorý tu vyrastá. Zatiaľ tu máme spoločnosťou Imorent vysporiadaných 60 hektárov, ďalších 120 hektárov ešte čaká na dotiahnutie majetkovoprávneho vysporiadania. Pre mesto to znamená, že sa v Košiciach podarilo odštartovať projekt priemyselného parku na zelenej lúke. Verím tomu, že celkovo nám tento park prinesie spolu s investíciou spoločnosti Valeo aspoň 3 000 nových pracovných miest." povedal primátor mesta Košice.
Podľa konateľa spoločnosti Immorent Slovensko Petra Malíka rátajú v najbližších rokoch s investíciou približne 180 miliónov EUR, čo je v prepočte vyše 6 miliárd SKK. Prví investori by sa tam mali nasťahovať už na budúci rok, pričom k dispozícii budú mať najmä výrobné a skladovacie priestory s rozlohou od 500 so 10 000 štvorcových metrov (m2). Immorent vybuduje aj infraštruktúru a ponúkať bude záujemcom priestory na prenájom.
Priemyselno-logistický park s vysokou dopravnou dostupnosťou budujú v tesnej blízkosti košického letiska, ktoré si od toho podľa riaditeľky Marty Horváthovej sľubuje ďalší rozvoj osobnej i nákladnej leteckej dopravy. Park je aj v priamom napojení na rýchlostnú komunikáciu R3/E 571, dostupný je prostredníctvom MHD a nachádza sa v blízkosti pripravovaného železničného terminálu. Od priemyselného parku Kechnec, v ktorom je už 13 zahraničných a domácich investorov, je vzdialený len približne 15 kilometrov.
"Tento projekt vyzerá veľmi veľkoryso. Je strategicky umiestnený, takže nemám obavu o prílev investorov a očakávam tvorbu tisícok nových pracovných miest pre tento región," uviedol na otvorení predseda NR SR Pavol Paška. Podľa neho je potešujúce, že aj na východ Slovenska začínajú prúdiť investície v masívnejšom rozsahu a "je povinnosťou z úrovne vlády a parlamentu vytvárať také investičné prostredie, aby aj ľudia v menej vyspelých regiónoch mali prácu a dobré zárobky."
Podľa členky predstavenstva spoločnosti Immorent Gertrud Meiselovej-Ortnerovej Slovensko patrí v oblasti logistických centier k rozvíjajúcim sa trhom strednej Európy a Immorent chce využiť výbornú strategickú polohu Košíc. Záujem investorov o východ republiky potvrdila aj predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka Slovenskej sporiteľne, dcérskej spoločnosti Erste Bank, Regina Ovesny-Straka. Mesto Košice už pred niekoľkými rokmi schválilo zmenu územného plánu v tejto časti a vytvorilo predpoklady na vznik priemyselného parku s pôvodným názvom Košice-Pereš.
Rakúska spoločnosť Immorent je špecialistom Erste Bank na lízing a nehnuteľnosti. Od vzniku v roku 1970 realizovala viac ako 1 000 priemyselných a administratívnych objektov v hodnote 800 miliónov EUR. V rokoch 1997 - 2000 rozšírila pôsobenie na Slovensko, ČR, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Ukrajinu a ďalšie štáty. Člen jej skupiny Immorent Slovensko spravuje aj fondy, podieľajúce sa na investícii do košického Immoparku. Objem nových obchodov Immorentu Slovensko dosiahol vlani 56,6 milióna EUR, z toho oblasť lízingu nehnuteľností tvorí 26,5 milióna EUR a oblasť developmentu 30 miliónov EUR.