Prejsť na obsah

Na potulku s lietajúcim Dominikánom

Dominikáni ho postavili, opustili i sa sem vrátili. Kým boli preč, uplynulo 142 rokov, počas ktorých sa z ich kostola stal sklad ba dokonca aj smetisko a stoka. Našťastie potom, ako sa vrátili, ani ich novodobí kolegovia sa nedali zahanbiť.
Jeden z košických dominikánov – Mikuláš Lexmannn to dotiahol tak vysoko, že až lietal nad Košicami, lebo si spravil pilotný kurz ako prvý mních v Československu. Dal postaviť aj novú sálu Veritasu, v ktorej aj premietal filmy a teraz je v nej najlepší filmový klub na Slovensku. Počas vojny sa nebál ukrývať v podzemí dominikánskeho kostola židov ani antifašistov. Možno, že časom budú mať z neho Košice ďalšieho blahoslaveného.
Dominikánsky kostol, je ten, v ktorom keď sa pozriete hore, tak vidíte až do neba, pričom strecha vám v tom neprekáža. O tejto krásne namaľovanej ilúzii i o inom sa môžete dozvedieť na potulkách mestom Košice, ktoré budú 31. marca a 1. apríla. V sobotu o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 a 16:30 po slovensky. (Turnus o 16:30 bude slovensko-anglický). Potulka po maďarsky sa začne o 14:00.
V nedeľu je len jeden turnus, ktorý sa začína o 14:00. Menej obsadené turnusy sú sobotňajšie a spomedzi nich zvykne byť najmenej ľudí o 16:30. Potulky sa začínajú vždy pri Štátnej vedeckej knižnici.
Lístky v predpredaji predáva a podrobnejšie info podáva Mestské informačné centrum (vo vestibule) OD Dargov a v OD TESCO (napravo od eskalátorov). Lístok stojí 35 Sk, ale v deň konania a na mieste 49 Sk. Poslušné deti, psi a bicykle nikdy neplatia. Ak si kúpite lístok na slovenskú i maďarskú potulku zároveň, zaplatíte spolu len 60 Sk v predpredaji alebo 80 Sk na mieste.
Milan Kolcun
Foto: Tibor Ičo