Prejsť na obsah

Na sviatku tradičnej kultúry Cassovia Folkfest 2005 vystúpi vyše 900 účinkujúcich

Vo štvrtok 23. júna sa začína v Košiciach sviatok tradičnej kultúry európskych národov Cassovia Folkfest 2005, ktorý je súčasťou Dní tradičnej kultúry. Mesto Košice, Národné osvetové centrum Bratislava a umelecká a reklamná agentúra Kultobin chcú podujatím nadviazať na tradíciu košického medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý sa po 23 ročníkoch naposledy konal v roku 1997.

Na štvordňovom podujatí vystúpi vyše 900 účinkujúcich. Bude medzi nimi päť zahraničných súborov (Cyprus, Bielorusko, Maďarsko, Bosna a Hercegovina, Rumunsko), šesť mládežníckych a päť detských súborov z Košíc, trinásť folklórnych súborov z rôznych slovenských miest a tri dedinské folklórne skupiny z východného Slovenska. Súčasťou programu je aj súťažná prehliadka choreografií folklórnych súborov z celého Slovenska a programy humoristickej skupiny Drišľak, Lúčnice a Zuzany Smatanovej.

Podujatia Cassovia Folkfestu (CFF) budú v zrekonštruovanom košickom Amfiteátri, na Hlavnej ulici, v Historickej radnici a Jumbo centre. Vstupné na podujatia je doslova ľudové. Permanentka na všetky podujatia počas štyroch dní stojí 250 korún (študenti a dôchodcovia 100 korún). Večerný trojprogram v amfiteátri v piatok i v sobotu je za 150 korún, nedeľný popoludňajší program za 100 korún. Každý, kto príde oblečený v ľudovom kroji má vstup zadarmo!

"Košice majú niekoľko vynikajúcich folklórnych súborov, množstvo ďalších pracuje v celom východoslovenskom regióne. Reprezentujú nás po celom svete. Myšlienka, že by mali mať dôstojný priestor na prezentáciu aj doma, vyprovokovala vznik Cassovia Folkfestu," vysvetlil vznik myšlienky primátor Košíc Zdenko Trebuľa. Poslanci mestského zastupiteľstva podporili festival z rozpočtu mesta sumou 300 tisíc korún. Ďalšie vyše dva milióny korún boli investované do rekonštrukcie amfiteátra, ktorý bol vo veľmi zlom technickom stave. Práce robili mestské podniky, Bytový podnik mesta Košice a Správa mestskej zelene. S finančnou podporou festivalu pomohli viaceré tunajšie spoločnosti a inštitúcie. "Pre amfiteáter hľadáme model fungovania, ktorý by zabezpečil jeho fungovanie v priebehu roka, v žiadnom prípade nechceme, aby investícia do jeho rekonštrukcie bola len jednorazová."

Prezident vrcholnej prehliadky slovenského ľudového umenia - Folklórneho festivalu vo Východnej - Štefan Mráz sa stal aj prezidentom Cassovia Folkfestu. Ako správny východniar dlhý čas hovoril o tom, že Košice by mali mať svoj festival. "Bez pomoci mesta by sa to nedalo. Každý región by sa mal takto prezentovať. Keď hovoríme o budúcnosti v jednotnej Európe, s jednou menou, ústavou, jazykom, čo nás bude identifikovať? Predovšetkým folklór. Nevymýšľame nič nové, len chceme dať ľuďom kus dobrého folklóru," povedal Štefan Mráz. Podľa údajov, ktoré majú organizátori festivalu vo Východnej, viac ako 60 percent návštevníkov je vo veku do 35 rokov, veľká časť má vysokoškolské vzdelanie. "Mladí ľudia chcú vidieť dobré ľudové umenie. Cassovia Folkfest chce ponúknuť špičkovú úroveň, porovnateľnú s najväčšími slovenskými festivalmi."

Popri vystúpeniach v centre mesta je väčšina programov sústredená do amfiteátra. Večerné bloky sú koncipované do trojprogramov. "V sobotu budú môcť Košičania vidieť najlepšie choreografie ľudového tanca v podaní súborov, ktoré sa z postupových súťaží dostali na toto celoslovenské vyvrcholenie z celého Slovenska. Program choreografií bude v Jumbo centre. V sobotu večer v amfiteátri uvedieme Abovskú svadbu, v ktorej budú účinkovať všetky košické súbory. Bude to veľkolepá ukážka tradičných zvykov, ktoré v abovských obciach sprevádzali tento obrad. Po nej vystúpi s reprezentačným programom Lúčnica," informoval programový riaditeľ Vladimír Urban. V nedeľu popoludní vo svojom programe vystúpia detské súbory, Cassovia Folkfest pozdravia interpreti z festivalových miest Myjavy, Terchovej a Detvy a v galaprograme sa prezentujú najlepšie výstupy účastníkov festivalu. Podľa odhadov organizátorov sa rozpočet festivalu pohybuje medzi 2,6 až 2,8 milióna korún. K tomu treba pridať náklady na rekonštrukciu amfiteátra a ďalšie služby mestských podnikov, ktoré budú počas festivalu pomáhať zabezpečovať jeho hladký priebeh.