Prejsť na obsah

Náhradné parkovacie miesta

Začiatkom tohto roku spoločnosť HB Reavis Group postupne ohradila na Námestí osloboditeľov obe veľké parkoviská a začala povinný archeologický prieskum. Košice tak stratili približne 400 parkovacích miest v centre mesta, na ktorých náhrade sa v týchto dňoch pracuje.

„Uvedomujeme si, že nemôžeme ponúknuť návštevníkom rovnaké podmienky na parkovanie, keďže mesto nevlastní v centre mesta žiadne na to vhodné plochy. Avšak ide o dočasné riešenie. Po dokončení rekonštrukcie hotela Slovan, výstavbe Auparku a priľahlých hotelov sa vytvorí niekoľko násobne väčšie množstvo parkovacích miest," vysvetlil námestník primátora Jozef Filipko.

Na hľadaní dočasných parkovacích plôch sa podieľalo vedenie mesta, Útvar hlavného architekta a Správa komunikácií mesta. Kritéria, ktoré určovali vhodnosť parkovísk, vychádzali z dostupnosti k centru, možnosti využitia MHD, dostatočne veľkej plochy na parkovanie autobusov a sociálneho zázemia. Na základe týchto kritérií boli vytypované štyri lokality, ktoré by mali byť určené najmä pre autobusy.

Priestor pred Domovom dôchodcov na Južnej triede by mal slúžiť iba na zastavenie prevažne zájazdových autobusov s nástupom a výstupom cestujúcich. Samotné parkovanie by sa riešilo na inom parkovisku. Táto lokalita je vhodná na zastavenie maximálne 5 autobusov naraz.

Ďalšie dočasne vhodné parkovisko pre autobusy sa vytvorí na Festivalovom námestí v strede električkovej otočky s možnosťou odstavenia približne 15 autobusov. „Návštevníci tu majú možnosť použiť linky MHD smerujúce do centra. Pre zabezpečenie komfortu cestujúcich je potrebné vybaviť toto parkovisko WC a automatom na cestovné lístky. Celá filozofia parkovania v tejto lokalite sa ešte rieši," dodal J. Filipko.

V rámci plánovanej rekonštrukcie parkoviska pri Jumbo Centre na Hutníckej ulici sa zrealizuje aj úprava parkoviska vhodná pre potreby parkovania zájazdových autobusov. Počíta sa s deviatimi miestami. Ďalšie tri miesta budú vyhradené pre spoločnosť Hejnal, ktorej linkové autobusy do Prahy odchádzali kedysi z parkoviska pri hoteli Slovan. Súčasťou rekonštrukcie bude aj zabezpečenie toaliet a lavičiek. Toto parkovisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti centrálnej časti mesta.

Po úpravách najmä vnútorného dvora bude slúžiť na dočasné parkovanie aj objekt bývalých Malinovského kasární na Moyzesovej ulici. Vzhľadom k schátralému stavu vnútorného dvora bude výstup a nástup cestujúcich realizovaný pred objektom kasární. Navrhovaná lokalita je tiež v blízkosti centra mesta.
Ideálnou lokalitou na parkovanie zájazdových autobusov s možnosťou využitia spojov MHD sa javí areál autobusovej stanice patriaci spoločnosti Eurobus. „Využite tohto areálu je však podmienené najmä súhlasom vlastníka a dobudovaním územia," vysvetlil J. Filipko.

Mesto Košice plánuje zrealizovať z jednotlivých vstupov do mesta navádzací systém na tieto dočasné parkovacie plochy.

Všetky zmeny by mali byť vykonané do začiatku letnej sezóny.