Prejsť na obsah

Návraty z metodického dňa učiteľov ZŠ, ZUŠ, ŠKD, CVČ a JŠ

Cieľom metodického dňa bolo poskytnúť učiteľom a vychovávateľom odborno-metodickú pomoc, výmenu skúseností, získavanie nových zručností, vzbudiť zvýšenie záujmu o experimentálnu a tvorivú prácu vo výchovno-vzdelávacom procese, v oblasti vzdelávacích predmetov, v oblasti ITK a umeleckej oblasti a aktivizácia pedagogických zamestnancov, výmena skúsenosti a prezentácia práce v rámci odborov základnej umeleckej školy.

Cieľovou skupinou boli:
- učitelia na 1. stupni základnej školy
- učitelia na 2. stupni základnej školy
- učitelia základných umeleckých škôl
- učitelia jazykových škôl
- vychovávatelia ŠKD
- vychovávatelia CVČ

Lektormi metodického dňa boli vybraní najlepší a najtvorivejší učitelia základných škôl, učitelia základných umeleckých škôl a vychovávatelia ŠKD a CVČ. Niektoré školy pozvali významných hostí.

Základné školy, školské kluby detí

Obsahová náplň pre učiteľov ZŠ a vychovávateľky ŠKD bola spracovaná podľa jednotlivých vzdelávacích predmetov a oblastí výchovy.
Pre učiteľov a vychovávateľov bolo pôvodne pripravených 42 stanovíšť v 14 základných školách, v 4 základných umeleckých školách pre 10 predmetov, v 1 jazykovej škole, v CVČ Orgovánová 5.
Na základe prihláseného počtu 931 učiteľov a vychovávateľov na jednotlivé aktivity sa aktivity realizovali na 40 stanovištiach, z toho 6 bolo spoločných z JŠ, CVČ a ZUŠ Irkutská.

Aktivity prebiehali aj v priestoroch mimo školy:
· Etnografické múzeum HUMNO, Cottbuská 36
· Štátna vedecká knižnica, Kultúrno-vzdelávacie centrum, Pribinova 1
· Botanická záhrada, Košice miestnosť BZ 1
· Teologická fakulta, Hlavná 91, Košice
· Knižnica pre mládež mesta Košice, Tajovského 9
· UPJŠ, Prírodovedecká fakulta, Jesenná 5
· Konzervatórium Timonova a Exnárova

S uvedenými organizáciami boli pripravené zaujímavé teoretické vstupy a praktické ukážky.

Obsahová náplň metodického dňa:
Obsahová náplň vznikla na základe ponúk zo škôl a školských zariadení. Ponuky zo škôl obsahovali mená lektorov - učiteľov a vychovávateľov, ktorí v rámci vzdelávania vypracovali zaujímavé záverečné práce a sú ochotní ich prezentovať pred pedagógmi v rámci mesta Košice a mená učiteľov a vychovávateľov, ktorí vo výchovno-vzdelávacom procese dosiahli významné úspechy aplikáciou moderných vzdelávacích metód a foriem práce a sú ochotní verejne sa podeliť so prakticky overenými postupmi a skúsenosťami.

Hodnotenie:
Za základné školy sa metodického dňa zúčastnilo 907 učiteľov základných škôl, ktorí po skončení aktivít mali možnosť vyjadriť v hárku spokojnosti svoj názor. Z odovzdaných hárkov spokojnosti vyjadrilo cca 98,57% spokojnosť s metodickým dňom. V hárkoch spokojnosti odzneli príjemné hodnotenia na obsahové zameranie i výber lektorov, napr.: super, veľmi veľká spokojnosť, zážitkové učenie bolo výborné, veľmi dobre vysvetlené, výber tém bol v súlade s očakávaním, výber tém ma obohatil o nové poznatky, oceňujeme nápaditosť a pripravenosť, úcta a obdiv k našej práci, konečne niečo aktívne a z praxe., vynikajúca atmosféra, príjemné pracovné prostredie.
Aktivity boli zamerané na využitie nových foriem vzdelávania, boli nadčasové a veľmi prospešné. 13 účastníci zo ZŠ vyjadrili priemernú spokojnosť. Niektorí vyjadrili prianie, aby v budúcnosti školy dostali lepšie vybavenie v oblasti PC, aby Botanikiáda bola aj pre žiakov 1. stupňa ZŠ, aby sa MD realizoval aspoň raz za polrok.


Základné umelecké školy
Celomestský metodický deň pre učiteľov všetkých piatich základných umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa uskutočnil v priestoroch 4 ZUŠ:
ZUŠ Bernolákova 26 - odbor hudobný,
ZUŠ Hlavná 68 - odbor hudobný
ZUŠ Jantárová 6 - odbor hudobný a tanečný
ZUŠ Irkutská 1 - odbor výtvarný
Počet zúčastnených učiteľov zo všetkých 5 ZUŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice: 161 učiteľov, z toho 13 učiteľov ZŠ a 145 učiteľov ZŠ
Počet lektorov: 17 lektorov, prevažne pedagógovia zo ZUŠ, ale aj z Konzervatória Timonova a Exnárova.

Hodnotenie zo ZUŠ:
Všetci pedagógovia veľmi pozitívne hodnotili myšlienku zorganizovania celomestského metodického dňa aj pre učiteľov ZUŠ.
Účastníci boli veľmi spokojní s úrovňou prednášok, s vytvorenými podmienkami a ocenili krok referátu školstva, športu a mládeže MMK uskutočniť celomestský metodický deň a radi by privítali možnosť častejšieho stretávania sa na takejto úrovni.
Prínosom podľa učiteľov bolo nie len stretnutie sa učiteľov ale aj odovzdanie si poznatkov a skúseností z vlastného vyučovacieho procesu.

Jazyková škola
Celomestský metodický deň pre učiteľov anglického jazyka jazykových škôl a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa uskutočnil v priestoroch JŠ Užhorodská 8:
Počet zúčastnených učiteľov zo ZŠ 11 a 20 učiteľov JŠ Užhorodská 8.
Počet lektorov: 2

Hodnotenie:
Je možné skonštatovať, že Metodický deň pre sekciu anglického jazyka sa vydaril výborne a učitelia sa obohatili o nové poznatky.

Centrum voľného času
Celomestský metodický deň pre vychovávateľov ŠKD a CVČ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sa uskutočnil v priestoroch EP Domino a EP Kvietok, Popradská 86
Počet zúčastnených vychovávateľov ZŠ a CVČ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice:
78
Počet lektorov: 5

Hodnotenie:
Spolupráca, výmena skúseností a praktických zručností, ale aj nadväzovanie pracovných vzťahov boli hodnotené pozitívne. Určite by sme nemalo ostať len pri jednom spoločnom dni vychovávateľov ŠKD a CVČ.


Prílohy

1. PDF 2,2 MB obr.1
2. PDF 3,03 MB obr.2
3. PDF 2,95 MB obr.3
4. PDF 804,54 KB obr.4