Prejsť na obsah

Nočný pozdrav od Perinbaby zlikvidovali na košických cestách dva sypače

Len máloktorý Košičan si zrejme pamätá, aby v polovici apríla bola na cestách v meste ešte snehová pokrývka. Dnešné ráno bolo tou výnimkou, keď sa najmä vo vyššie položených častiach mesta nachádzala na niektorých cestách kašovitá vrstva snehu.

Hoci zimná údržba oficiálne skončila 31. marca, vedenie mesta sa vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia rovnako ako pred týždňom dohodlo so spoločnosťou Kosit na dodatočnom nasadení sypačov.

Sypače absolvovali výjazdy najmä do horských a kopcovitých častí Košíc

Prvý posyp absolvovali tieto mechanizmy ešte včera o 20.00 hod., keď vyrazili na Jahodnú a do Kavečian, kde bola v tom čase už dvojcentimetrová vrstva snehu. Do rovnakých lokalít ako aj na niektoré kopcovité úseky v meste, po ktorých premáva MHD, zamierili aj o tretej hodine ráno. Na Jahodnej bola v tom čase 7-centimetrová vrstva prašanu. 

Vďaka nasadeniu dvoch sypačov zostali všetky cesty v meste po celonočnom snežení, resp. daždi so snehom síce mokré, ale zjazdné. Predpoveď počasia na večerné hodiny a skoré ráno pre Košice sľubuje okrem oblačnosti aj ďalšie snehové a dažďové zrážky. Oba objednané sypače zostávajú v pohotovosti až do zajtrajšieho dňa a ich vodiči budú aj v tomto netradičnom čase naďalej zabezpečovať „zimnú údržbu“.

Na Juhu a v Starom meste sa posypový materiál bude zbierať až koncom apríla

Vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu oznamuje mesto Košice obyvateľom mestskej časti Juh, že dnešný a zajtrajší plánovaný zber posypového materiálu z chodníkov a ciest sa  presúva na štvrtok 29. apríla. Ešte predtým, od pondelka 26. apríla do stredy 28. apríla, sa bude zbierať posypový materiál aj v MČ Staré mesto. Tam musel byť kvôli minulotýždňovému sneženiu takisto presunutý termín.

Naopak pôvodne plánovaný termín zberu posypového materiálu v mestskej časti Nad jazerom (budúci pondelok a utorok), Sídlisko Ťahanovce (štvrtok 22. apríla a piatok 23. apríla), resp. mestská časť Západ v týždni od 3. do 7. mája zostáva v platnosti.

Sedem dní pred začiatkom odpratávania budú na jednotlivé ulice v týchto mestských častiach osadené zákazové dopravné značky, ktoré budú informovať o presnom termíne čistenia. Mesto Košice žiada všetkých majiteľov motorových vozidiel o ústretovosť a ich preparkovanie počas uvedeného času na iné miesto. Vo všetkých mestských častiach bude posypový materiál odpratávať celkovo päť mechanizmov, zvyšok dočistia ruční pracovníci.