Prejsť na obsah

Nonstop čítanie pritiahlo viac ako stovku čitateľov

Dielu bratov Karlovi a Josefovi Čapkovcov venovali 11. ročník medzinárodného nonstop čítania z 26. na 27. mája, do ktorého sa v Košiciach ako jedinom slovenskom meste zapojilo vo Verejnej knižnici Jána Bocatia vyše 120 najmä mladých ľudí.

Riaditeľka knižnice Klára Kernerová mala spočiatku obavy, aký bude záujem o túto téme, ale realita ju podľa vlastných slov milo prekvapila. Ľudia čítali Karla Čapka, ale aj Josefa, z čoho vyplýva, že rezonujú v ich mysliach a duši. "Čítal sa Krakatit, Vojna s mlokmi, Biela nemoc, Kalendár záhradkára, ale najčastejšie rozprávka O psíčkovi a mačičke, ktorú si vybrali deti i dospelí", uviedla K.Kernerová.

Každý mohol čítať 15 minút. Najmladší účastník čitateľského maratónu mal šesť, najstaršou bola 74-ročná čitateľka. Do nonstop čítania sa zapojil napríklad aj divadelný režisér Peter Vilhan, riaditeľka Českého centra v Košiciach Katarína Novotná a autorským čítaním košickí spisovatelia Jana Bodnárová, Slavomír Szabó, Eva Szániová a Katarína Čániová. Košickí konzervatoristi pripravili dramatizáciu z diela Čapkovcov. Na čitateľskom maratóne nechýbal primátor mesta František Knapík, ktorý ukážkou z Kalendára záhradkára dal za podujatím dnes na pravé poludnie bodku. Akciou podporila knižnica kandidatúru Košíc na titul Európske hlavne mesto kultúry 2013.

Už 11. ročník medzinárodného nonstop čítania, ktorý vyhlasuje Jazzová sekcia v Prahe, sa uskutočnil na trase Praha - Košice - Kyjev - Miškolc - Praha. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach sa k medzinárodnému podujatiu pripojila ako jediná na Slovensku už po piatykrát. Nonstop čítanie z Košíc prenášali na stránke www.radiohortus.cz do celého sveta.
Ústrednú tému maratónu nezvolili organizátori náhodne. V decembri tohto roku si pripomenieme 70. výročie úmrtia Karla Čapka, jednej z najvýznamnejších osobností československej kultúrnej histórie. Hovorí sa o ňom, že videl ďaleko dopredu. Pútavo písal o základných otázkach ľudského života, o zodpovednosti, o budúcnosti. Pomenoval budúcnosť robotov, krakatitov, mlokov, bielu nemoc. V jeho dobe to všetko znelo ako utópia a preto sa považuje za zakladateľa literárneho žánru science-fiction. Bol zakladateľom československého PEN klubu - odnože prestížneho spisovateľského klubu, združujúceho spisovateľov po celom svete. Za svoju rozsiahlu literárnu tvorbu bol viackrát navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru, no nedostal ju.

Josef Čapek patril medzi všestranné umelecké osobnosti českej medzivojnovej kultúry a predstavoval vodcovskú osobnosť takzvanej čapkovskej generácie. Bol jedným zo zakladateľov moderného výtvarného umenia, pôsobil aj ako scénograf, spisovateľ a výtvarný kritik. V roku 1938 vydal vrcholné dielo Umění přirodních národu, ktoré predstavuje výsledok jeho celoživotného štúdia a svedčí o jeho mimoriadnom rozhľade a vzdelaní. Jeho odpor k nastupujúcemu fašizmu vyústil do odvlečenia do koncentračných táborov, kde aj zomrel.

Zdroj: TASR