Prejsť na obsah

Nové detské ihriská na území nášho mesta

Ako prvé bolo zrealizované viacúčelové ihrisko pre loptové hry v MČ Nad Jazerom, na Amurskej ulici, určené pre deti vyššej vekovej kategórie a dospelých. Dňa 8.9.2006 bolo odovzdané do užívania. V tomto období bolo rozpracovaných ďalších 7 detských ihrísk v zmysle noriem EU s prvkami určenými pre deti do 12 rokov.
Do 31.10.2006 boli odovzdané do užívania ihriská v MČ Sever, Západ, Juh, na sídlisku Ťahanovce, Dargovských hrdinov a v MČ Staré mesto.
Vyššie uvedené ihriská zrealizované podľa noriem EU sú charakteristické detskými prvkami – zariadeniami, ktoré majú certifikát TÜV. Ten zaručuje, že všetky zariadenia spĺňajú bezpečnostné normy, ktoré nariaďuje EU. Jedná sa predovšetkým o bezpečnostné požiadavky a skúšobné metódy na rozličné zariadenia (hojdačky, kĺzačky, lanovky, kolotoče, kývavé zariadenia a pod.). Každý prvok detského ihriska má svoju bezpečnostnú zónu, tzv. nárazovú zónu, tvorenú v tomto prípade 30 centimetrovou vrstvou štrku frakcie 4-8 mm. Ihriská sú delené na dve zóny – na zónu oddychovú, kde sa nachádza pieskovisko a lavičky pre doprovod – a na zónu hraciu, kde sú umiestnené zariaďovacie prvky detského ihriska.
K dnešnému dňu nie sú zrealizované trávnaté plochy z dôvodu agrotechnického termínu. Trávniky realizované výsevom a mačinovaním na ploche oddychovej zóny a v najbližšom okolí ihrísk budú zrealizované v jarných mesiacoch budúceho roka, čo však nebráni užívaniu detských ihrísk už v týchto dňoch.
Všetky ihriská sú oplotené kvôli bezpečnosti detí a zároveň je zabránený prístup psov na plochu.
Aj napriek snahe mesta zatraktívniť priestor sídlisk, existujú v našom meste obyvatelia, ktorí nedoprajú spoluobčanom a deťom využívať tieto priestory a dokážu ich zničiť skôr ako začnú slúžiť svojmu účelu. Na nových ihriskách boli poškodené kolotoče, lavičky a iné zariadenia v hodnote 322 325 Sk.