Prejsť na obsah

Ocenenie pre Košice

Začiatkom tohto týždňa odletel do Bruselu námestník košického primátora Marek Vargovčák, aby tam prevzal cenu pre mesto Košice za najlepší „Akčný plán Európskej charty bezpečnosti cestnej premávky" v kategórii mestá a regióny za rok 2007. V Bruseli mu ju odovzdal Jacques Barrot, viceprezident Európskej komisie a Európskeho dopravného komisariátu. „Jacques Barrot na ceremoniáli zdôraznil, že Košice sú prvým mestom, ktoré v rámci EÚ túto cenu získalo. Doposiaľ boli oceňované najmä firmy, neziskové organizácie a inštitúcie," uviedol M.Vargovčák. Akčný plán mesta Košice bol vybratý z 35 finalistov a predstavuje súbor akcií, ktoré vykonáva mesto počas roka v rámci bezpečnosti na miestnych komunikáciách.

Do plánu spadá aj predškolská a školská výchova detí a mládeže v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, výstavba a rekonštrukcia vybraných komunikácií a križovatiek, ktoré zvyšujú túto bezpečnosť a odstraňujú negatívne vplyvy z dopravy. Plynulosť cestnej premávky, a tým aj jej bezpečnosť rieši mesto postupným zapojením všetkých križovatiek s centrálnym svetelným systémom do dopravnej ústredne. Európsku úniu zaujala každoročná košická akcia „September – mesiac bezpečnosti cestnej premávky", ktorú mesto organizuje v spolupráci s Policajným zborom, Mestskou políciou, štátnou správou a školskými zariadeniami. Prostredníctvom týchto opatrení a aktivít Košice predpokladajú zníženie dopravnej nehodovosti na území mesta a do roku 2010 zníženie počtu obetí dopravných nehôd o 50%.

Európska charta bezpečnosti je iniciatíva Európskej únie, ktorej cieľom je podporiť jej akčný plán na zníženie počtu obetí dopravných nehôd na polovicu. Charta vyzýva inštitúcie, firmy, asociácie, média, federácie krajín EÚ, aby si naplánovali konkrétne akcie, vedúce k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky a stali sa jej signatármi.

Cieľom charty je vytvorenie platformy z organizácií, ktorým nie je bezpečnosť cestnej premávky ľahostajná a publikovať ich aktivity na oficiálnych stránkach Európskej komisie, ukázať tak na európskej úrovni príklady dobrej praxe a umožniť ostatným európskym organizáciám inšpirovať sa a vymieňať si skúsenosti z týchto odvetví.

Európska charta bezpečnosti zahŕňa 950 členov z 27 krajín Európskej únie. Počet členov charty, ktorá ponúka jedinečné miesto na dialóg a výmenu, každým rokom narastá. V roku 2006 sa podarilo zachrániť na európskych cestách 12 000 životov.
Charta je dobrovoľná a bezplatní iniciatíva. V susednej Českej republike sú signatármi charty Praha, Brno, Ostrava a Zlín.