Prejsť na obsah

Od Nového roka sa mení režim odvozu odpadu vo vreciach z centra mesta

Od 1. 1. 2010 nadobudnú účinnosť zmeny Všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 99 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Košice, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo na poslednom tohtoročnom rokovaní 15. 12. Úprava spočíva okrem iného v zmene režimu tzv. vrecového zberu v historickej časti mesta.

Doteraz nariadenie umožňovalo fyzickým a právnickým osobám vykladať odpadové vrecia alebo nádoby na verejné priestranstvo, odkiaľ ich následne odváža spoločnosť Kosit, denne ráno od 6:00 hod. do 7:00 hod. a ešte aj popoludní od 17:00 hod. do 18:00 hod.

Od Nového roka už bude možné vykladať vrecia a nádoby iba od 17:00 hod. do 18:00 hod. Od ranného odvozu odpadu sa teda upúšťa.

Dôvodom sú výsledky monitoringu vrecového zberu, podľa ktorých ranný odvoz využívalo len približne 10 percent fyzických a právnických osôb, čo nemožno považovať za efektívne. „Ďalšími motívmi samosprávy pre túto zmenu sú zjednodušenie a sprehľadnenie systému a taktiež zlepšenie možnosti kontroly a zisťovania prípadov tzv. čiernych vriec. Niektorí podnikatelia totiž platia za menej odpadu, ako vyprodukujú a vykladajú na odvoz, pričom fakturovaný rozdiel za tento vrecový zber musí spoločnosti Kosit uhrádzať mesto. Samospráva má zabezpečiť čistotu verejných priestranstiev, ale zároveň i spravodlivosť systému odvozu komunálneho odpadu, aby každý platil za také množstvo, aké reálne vyprodukuje," uviedol Jozef Filipko, mestský poslanec poverený výkonom osobitných činností, vrátane úloh na úseku odpadového hospodárstva.

Peter Kačala z referátu životného prostredia Magistrátu mesta Košice pripomína, že fyzické a právnické osoby využívajúce množstvový zber do vriec sú povinné ukladať jednotlivé zložky komunálnych odpadov do určených odpadových vriec označených logom zmluvného partnera, spoločnosti Kosit. „Zložky komunálneho odpadu, ktoré budú uložené voľne alebo v iných vreciach, už od 1. 1. 2010 nebudú odstraňované na náklady mesta, ale v rámci sprísnenej kontrolnej činnosti budú identifikovaní pôvodcovia tohto odpadu a tento im bude vrátený. Okrem toho im bude uložená pokuta a budú vyzvaní, aby si svoj počet objednaných vriec, resp. cyklus odvozu odpadu upravili tak, aby zodpovedal ich reálnym potrebám," doplnil Peter Kačala.

Pôvodca a držiteľ komunálnych odpadov je povinný ukladať naplnené vrecia na určené stanovište, a ak takéto stanovište určené nie je, vrecia sa ukladajú v bezprostrednej blízkosti vonkajších vstupov do nehnuteľnosti príslušnej fyzickej alebo právnickej osoby denne od 17:00 hod. do 18:00 hod.

Fyzické a právnické osoby sú v prípade zmien taktiež povinné splniť si oznamovaciu povinnosť s úplnými údajmi o fyzických osobách, organizácii a objekte so zvolením správneho počtu vriec a cyklu odvozu komunálneho odpadu, a to na Magistráte mesta Košice, Trieda SNP 48/A – Kancelária prvého kontaktu, okienko č. 2.

Odpadové vrecia je možné si vyzdvihnúť na Mäsiarskej ulici č. 3 v pondelok až piatok od 10:00 hod. do 18:00 hod a na Rastislavovej ulici č. 98 v pondelok až piatok od 06:00 hod. do 14:00 hod.

Viac informácií o nakladaní s komunálnym odpadom na území mesta Košice:
http://www.kosit.sk/