Prejsť na obsah

Oddelenie školstva hostilo kolegov z Ostravy

Na trojdňovú pracovnú návštevu Košíc pricestovala v nedeľu podvečer päťčlenná oficiálna delegácia z oddelenia školstva a kultúry z Ostravy a časti Ostrava-Jih a dvanásti riaditelia ostravských škôl. Hostí privítali Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice a predseda Komisie školstva, športu a mládeže pri mestskom zastupiteľstve Emil Petrvalský.
Spoločné stretnutie sa uskutočnilo v pondelok na základnej škole Bernolákova 16, ktorá je centrálnou školou pre koordinovanie aktivít recipročnej návštevy. Riaditelia ostravských škôl navštívili päť základných škôl, dve základné umelecké školy a tri materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, vedúci delegácie sa zúčastnili na pracovnom stretnutí na Magistráte mesta Košice, kde ich prijal zástupca riaditeľa Magistrátu mesta Košice Vladimír Šalitroš. „Výsledkom pracovného stretnutia je využitie už existujúcej ,,Dohody o spolupráci s mestom Ostrava". Na základe predmetnej dohody sa predstavitelia oboch miest Košice a Ostrava dohodli a vymedzili oblasti vzájomnej spolupráce a navrhli spôsob realizácie aktivít v oblasti školstva, vzdelávania a športu."
Oddelenie školstva magistrátu mesta Košice vytvára podmienky pre vzájomnú spoluprácu škôl a školských zariadení so zameraním na partnerské mestá. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sú školy, ktoré už dlhšie spolupracujú s mestom Ostrava. Školy v rámci miest pracujú na školských vzdelávacích programoch, pomocou ktorých si vytvárajú svoju profiláciu. Podobný model už dlhšie obdobie funguje v Českej republike. „Našim cieľom je aby školy s podobným zameraním užšie spolupracovali v rôznych oblastiach-jazykovej, športovej, prírodovednej a aj v oblasti využívania voľného času- vo forme realizácie krátkodobých stáži učiteľov a výmenných pobytov žiakov. Ako prvá sa nám javí možnosť zrealizovať vzájomné výmeny učiteľov vyučujúcich geografiu a dejepis zamerané na dejiny oboch miest a regiónov a zároveň prehĺbenie spolupráce v oblasti športu vychádzajúc zo Školskej športovej ligy v meste Košice, ktorá sa tohto roku konala v meste Košice už štvrtý krát,"- povedala Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

Zdroj: odd.školstva MMK