Prejsť na obsah

Odhalený pamätník holandskej kráľovnej Beatrix

Niekoľko týždňov po mimoriadnej udalosti, návštevy Jej Veličenstva holandskej kráľovnej Beatrix, privítali žiaci ZŠ v Družtevnej ďalšieho vzácneho hosťa. Holandský veľvyslanec Rob Swartbol pricestoval do Družstevnej pri Hornáde odhaliť pamätnú tabuľu, ktorá bude navždy žiakom a obyvateľom obce pripomínať túto vzácnu udalosť. Okrem zástupcov miestnej samosprávy sa odhalenia zúčastnil aj primátor Košíc Ing. F. Knapík, ktorý bol v deň návštevy kráľovnej Beatrix jej hostiteľom.
Riaditeľka ZŠ Renáta Baníková sa poďakovala všetkým, ktorí v posledných rokoch podporovali miestnu školu i jej aktivity a predniesla pozdrav pre kráľovnú Beatrix a opätovnú vďaku za jej návštevu. „Bol to deň, na ktorý sa v živote nezabúda," dodala R. Baníková.
Holandský veľvyslanec neprišiel do Družstevnej naprázdno. Základnej škole venoval finančný dar vo výške 2000 eur. Prítomným deťom, ktoré mu pripravili krátky kultúrny program, porozdával malé suveníry a predniesol ešte raz poďakovanie kráľovnej za príjemné chvíle, ktoré tu strávila. „Kráľovná mi povedala, že sa chce na Slovensko ešte raz vrátiť. Avšak počas svojho panovania nemôže jeden štát navštíviť viackrát. Takže sa bude hľadať iná cesta, keďže sa jej tu výnimočne páčilo. Jej najbližšia návšteva je plánovaná v novembri do Indie. Tie zvyšné sú tajomstvom kráľovského paláca," prezradil R. Swartbol.