Prejsť na obsah

Odstraňujeme slzy detí

Presne pred rokom 13. septembra 2006 sa oficiálne otvorili dvere Krízového strediska „Oceľová nádej", ktoré vzniklo ako súčasť organizačnej štruktúry Magistrátu mesta Košice, začlenené pod oddelenie sociálnych vecí.
Aj keď prvé dni fungovania sprevádzali tzv. detské choroby, po ich odstránení boli v októbri prijaté prvé dve deti, ktoré sa ocitli bez akejkoľvek starostlivosti na ulici. Do dnešného dňa poskytlo KS útočisko 14 deťom vo veku od 3 do 18 rokov, s maximálnou dĺžkou pobytu 6 mesiacov. V „Oceľovej nádeji" môže byť ubytovaných maximálne 7 detí. V súčasnosti sa tam nachádza päť detí vo veku od 10 do 16 rokov.
„Dôvody pre umiestnenie detí sú rôzne. Najčastejším je  alkoholizmus rodičov a následné zlyhanie ich výchovnej starostlivosti o deti, ďalej dlhodobé zdravotné problémy rodičov, podozrenie z týrania a pod. Deťom je poskytovaná všestranná starostlivosť tak, aby nedochádzalo k ďalšej ujme na ich fyzickom a psychickom zdraví," dodala vedúca KS Katarína Melichová.
Odborná činnosť je v KS zabezpečovaná 5 vychovávateľkami a vedúcou zariadenia.
Pri KS funguje od mája t.r. aj profesionálna rodina, ktorá slúži na krátkodobý pobyt detí do vyriešenia ich životnej situácie. V prípade, že ani po 6 mesiacoch sa situácia v rodine dieťaťa nevyrieši, sú tri možnosti jeho ďalšieho umiestnenia. Spravidla je to profesionálna rodina, pestúnska starostlivosť alebo Detský domov.

Krízové stredisko, ktoré sídli v rodinnom dome na Pollovej ul. č. 18 v Košiciach – Krásnej hospodári s majetkom, ktorý je vo vlastníctve mesta Košice. Na deti umiestnené v zariadení však finančne prispieva aj Košický samosprávny kraj a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V tomto roku bolo z rozpočtu mesta vyčlenených na prevádzku strediska 2,35 mil. Sk.
Krízové stredisko má dobrú spoluprácu s MÚ MČ Košice-Krásna, ktorý okrem rôznych sponzorských aktivít vytvára v tejto Mestskej časti aj atmosféru tolerancie a pochopenia, ktorá je pre fungovanie zariadenia dôležitá.
Významným finančným príspevkom sa na opravách domu, v ktorých sídli KS podieľala aj spoločnosť U.S.Steel.
„Sme presvedčení, že po prvom roku fungovania „Oceľovej nádeje" toto zariadenie preukázalo potrebu a opodstatnenosť svojej existencie," komentovala K. Melichová.