Prejsť na obsah

Okrem súvislých opráv ciest a chodníkov sa odteraz vymení aj osvetlenie, začína sa na Americkej triede

Časť Americkej triedy od nadchodu až za budovu Slovenskej Pošty Košice 13 sa od budúceho týždňa dočká svojej kompletnej rekonštrukcie. Okrem motoristov sa potešia aj chodci, keďže staré poruchové lampy verejného osvetlenia po novom rozsvieti 89 kusov úsporných LED žiaroviek. 

Motoristi musia do konca prázdnin prečkať menšie obmedzenia

Opravu 400-metrového úseku cesty zrealizuje spoločnosť Skanska SK, ktorá spomedzi poltucta zúčastnených firiem uspela vo verejnej súťaži s cenou 101 023 eur. Oproti predpokladanej hodnote zákazky to bude znamenať vyše 48-percentnú úsporu. Motoristi na sídlisku Ťahanovce sa až do konca prázdnin musia pripraviť na menšie obmedzenia, ktoré by však nemali výraznejšie ovplyvniť plynulosť dopravy.

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka mení mesto stratégiu opráv chodníkov a ciest.

"Pred mojim príchodom sa zväčša len látalo a plátalo. My sme postupne začali so súvislými opravami ciest a chodníkov. Zároveň od dnešného dňa sa budú všetko rekonštruovať tak, že to nebudú len súvislé opravy, ale aj ďalšie prvky, ktoré so samotnou cestou súvisia. A čo je úplne novinkou, vždy to budeme robiť tak, aby sme zároveň opravili aj verejné osvetlenie.“ 

Starosta mestskej časti Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát (obaja nezávislí) je rád, že vedenie mesta zareagovalo na podnety obyvateľov mestskej časti. Zdôraznil, že potrebu rekonštrukcie vysvetľoval aj počas pravidelných pondelkových stretnutí primátora mesta so starostami mestských častí.  

"Občania sídliska sú radi, že hlas ľudu bol vyslyšaný a došli sme konečne k realizácii. Ide o najkritickejší úsek cesty, ktorá je hlavnou tepnou sídliska. Naši občania ho nazývajú lepenkou alebo šachovnicou. Naozaj je to len polepený a neustále sa rozpadávajúci úsek cesty. Teším sa na ďalšiu spoluprácu s mestom Košice, teraz "pijem krv" primátorovi s vnútroblokmi na našom sídlisku."

Ďalšie investície do nových chodníkov a ciest budú možné po schválení úpravy rozpočtu

V tomto roku sa v Ťahanovciach dokončilo päť opráv chodníkov za takmer 80 000 eur vrátane aj dvoch úsekov na Americkej triede. V celom meste bolo doposiaľ na tento účel preinvestovaných 451 000 eur.

Ak tento týždeň prejde v mestskom zastupiteľstve úprava rozpočtu na tento rok, v pláne sú opravy chodníkov na ďalších štyroch uliciach na sídlisku Ťahanovce za takmer 55 000 eur, resp. dokopy  za 450 000 eur v Košiciach.

V prípade schválenia zmien v rozpočte by sa opravila aj spojka na Letisko z Barce, parkovisko na Južnej triede 17, či poškodené úseky na Moskovskej triede, Ružínskej ulici alebo Opatovskej ceste v predpokladanom rozpočtovom náklade 800 000 eur. Počas letných prázdnin dôjde aj k rekonštrukciám ciest a ďalších prvkov na uliciach Továrenská, Táborská a Potočná. V pondelok sa začalo s rekonštrukciou poškodeného prechodu pre chodcov a priľahlej časti cesty na križovatke Hviezdoslavova - Komenského. 

Primátor ešte pripomenul, že v súčasnosti v Košiciach prebieha súvislá oprava cesty na ulici Jána Pavla II, výstavba prepojovacej cesty medzi Perešom a Lorinčíkom ako aj rekonštrukcie mostov cez Hornád a Mlynský náhon na Hlinkovej ulici, resp. na Triede L. Svobodu, ktoré by mali byť dokončené v priebehu jesene.

Mestu sa na nich priemerne podarilo ušetriť vyše 40 percent ich predpokladanej ceny, čo spolu predstavuje vyše 2 milióny z pôvodne uvažovaných 5 miliónov eur. Zároveň až do skončenia všetkých rekonštrukcií požiadal všetkých účastníkov cestnej premávky o pochopenie a trpezlivosť.