Prejsť na obsah

Olympiáda v anglickom jazyku – dve prvenstvá

Martin Polák, žiak základnej školy na Tomášikovej ul. v Košiciach a Jelena Vučetić , žiačka základnej školy na Polianskej ul. v Košiciach, sú najlepší v anglickom jazyku. V celoštátnom kole 20. ročníka Olympiády v anglickom jazyku získali vo svojich súťažných kategóriách prvé miesto.

Martin Polák súťažil v kategórii 1A, pre žiakov 5., 6., 7. ročníka základnej školy, ktorých pobyt v anglicky hovoriacej krajine alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím jazykom je angličtina, netrval dlhšie ako dva mesiace. Žiaci boli hodnotení v nasledovných oblastiach: slovná zásoba, gramatika, počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, voľný rozhovor a práca s obrázkom. Jelena Vučetić sa v kategórií 1B Olympiády v anglickom jazyku umiestnila na 1. mieste. V kategórií súťažili žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ, 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií žiaci 1.a 2. ročníka 6-ročných gymnázií, ktorí nenavštevujú bilingválny typ výučby a ani sa neučia žiadny predmet v angličtine, ktorých pobyt v anglicky hovoriacej krajine alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím jazykom je anglický jazyk, netrval dlhšie ako dva mesiace. Žiaci boli hodnotení v nasledovných oblastiach: slovná zásoba, gramatika, počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, voľný rozhovor a práca s obrázkom.

Celoštátne kolo 20. ročníka Olympiády v anglickom jazyku sa konalo 7.- 8. apríla 2010 v Bratislave. Usporiadateľom súťaže bolo Ministerstvo školstva SR, Celoštátna odborná komisia Olympiády v anglickom jazyku a IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Olympiáda v anglickom jazyku je predmetová súťaž žiakov základných, stredných škôl a príslušných ročníkov šesťročných a osemročných gymnázií. V Slovenskej republike sa organizuje ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov a je neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na týchto školách. Olympiáda je postupová súťaž, usporadúva sa každoročne v spolupráci s Celoštátnou odbornou komisiou Olympiády v anglickom jazyku. Člení sa na 8 kategórií (1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C1, 2C2, 2D). Má 4 súťažné kolá (školské, obvodné, krajské a celoštátne). Na olympiáde sa v tomto roku zúčastnilo spolu 62 žiakov z celého Slovenska, ktorí súťažili v ôsmich kategóriách.

Viac informácii je dostupných na stránke: www.olympiady.sk

Zdroj: oddelenie školstva MMK