Prejsť na obsah

Opakovaná dobrovoľná dražba časti nehnuteľnosti na ul. Protifašistických bojovníkov, Košice (časť bý


Oznámenie o opakovanej dražbe
v súlade so zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a o doplnení zákona SNR č. 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (Notársky poriadok) v znení neskorších predpisov


Dražobník: Mesto Košice, Trieda SNP 48/A, 040 11 Košice
zastúpené primátorom Ing. Františkom Knapíkom

Dátum a miesto otvorenia dražby: 24. 2. 2010 o 11,30 hod.
Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A, Košice – zasadačka č. 205/C na 2.poschodí

Predmet dražby: časť nehnuteľnosti – domu súp. č. 838 na pozemku parc. č. 1002 a pozemok parc. č. 1002 s výmerou 1228 m2 v k.ú. Stredné mesto v podiele 52/100 k celku, vedenej na LV č. 241 (južná časť bývalého hotela Európa na ul. Protifašistických bojovníkov č.1, Košice)

Opis predmetu dražby:
Predmetom dražby je predaj južnej časti nehnuteľnosti – domu súp. č. 838 na pozemku parc. č. 1002 a pozemku parc. č. 1002 s výmerou 1228 m2 v k.ú. Stredné mesto vo vlastníctve mesta Košice v podiele 52/100 k celku. Táto časť objektu s výmerou 1079,50 m2 je v súčasnoti zverená do správy spoločnosti Správa majetku mesta Košice, s.r.o. V tejto časti SMMK s.r.o. prenajíma od r. 2002, na základe nájomnej zmluvy uzavretej na dobu neurčitú s 3 mesačnou výpovednou lehotou, denný bar na prízemí s výmerou 112,70 m2 s ročným nájmom 5 593 € (168 514,- Sk) bez DPH.
Nový podielový spoluvlastník preto vstúpi do práv prenajímateľa voči tretej osobe (denný bar na prízemí), ktorá užíva priestory na základe zmluvného vzťahu – podnájomnej zmluvy.
Objekt, ktorý predstavuje pôvodnú budovu hotela Európa sa nachádza na rohu ulíc Mlynská a Protifašistických bojovníkov. Budova sa nachádza v pamiatkovo chránenom území mesta, v historickom jadre Košíc a je zapísaná v ústrednom zozname pamiatkového fondu SR pod č. 3511/0.


Mesto Košice splnilo podmienku prednostnej ponuky štátu v zmysle § 23 zák. č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu. Ministerstvo kultúry SR ponuku na kúpu národnej kultúrnej pamiatky neprijalo (list zo dňa 31.3.2009).
Nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku, na budúceho podielového spoluvlastníka nehnuteľnosti sa vzťahujú všetky právne predpisy o ochrane kultúrnych pamiatok, ktoré je povinný dodržiavať.

Severná časť objektu v podiele 48/100 k celku je od roku 1999 daná do dlhodobého prenájmu na dobu 99 rokov Ľudovej banke (VOLKSBANK Slovensko a.s.). Podľa výpisu z listu vlastníctva č. 241, ČASŤ C: ŤARCHY je zriadené vecné bremeno na parc. č. 1002 a stavbu č.s. 838 spočívajúce v práve užívania časti domu po dobu platnosti nájomnej zmluvy zo dňa 26.1.1999 v prospech Ľudovej banky, a.s. (VOLKSBANK Slovensko a.s.)
Kontrukčná charakteristika objektu predstavuje dvojtrakt s nosnými obvodovými stenami hrúbku cca 480 mm, stredná nosná stena hrúbky 350 mm a priečky rôznej hrúbky. Stropy nadzemných podlaží sú drevené, miestami doplnené monolitickými doskami. Prvé podzemné podlažie obsahuje skladové priestory, manipulačný priestor, chodby, 2 schodiská a výťahovú šachtu nákladného výťahu s poklopom v ul. Protifašistických bojovníkov. Prvé nadzemné podlažie zvýšené nad úrovňou vstupu z ul. Protifašistických bojovníkov obsahuje dispozične vstup do denného baru a letnej pivárne v priestore dvora, priestory bývalej kuchyne s priľahlými skladovými priestormi, sociálne priestory pre zamestnancov, komunikácie a priestor pôvodnej jedálne. Vstup do kuchyne je z ulice a spojovacej chodby medzi vstupom hlavným a chodbou do dvora, z ktorej sa vchádza do denného baru.
Druhé a tretie nadzemné podlažie obsahuje centrálnu chodbu a miestnosti izieb so sústredenými hygienickými priestormi. Medzi 1., 2. a 3. nadzemným podlažím je situované vnútorné dvojramenné schodisko.
Tieto dispozičné a konštrukčné charakteristiky predstavujú východiská a sú podkladom pre nový scénar využitia objektu, ktorý musí byť definovaný investorom (novým potenciálnym vlastníkom) a ktorý presne určí využitie tejto časti budovy.

Oddelenie ÚHA mesta Košice z územnoplánovacieho a architektonického hľadiska odporúča zachovať – obnoviť funkciu hotela. Za vhodnú považuje aj obytnú funkciu, ktorá má najmenšie nároky na statickú dopravu v danej lokalite centra mesta. Revitalizáciou objektu je možné získať priestorové možnosti v podkroví, nie však formou nadstavby. Podkrovie je možné využiť iba na rozšírenie funkcií v nižších podlažiach, napr. rozšírenie bytu o podkrovie, prípadne zriadenie dielní alebo ateliérov. Tie však nesmú byť samostatnými prevádzkami s nárokom na samostatnú statickú dopravu. V danej lokalite je nedostatok parkovacích miest. Rekonštrukcia objektu je podmienená pokynmi Krajského pamiatkového úradu v Košiciach.
Nájomné zmluvy sú k dispozícií k nahliadnutiu na Magistráte mesta Košice, referáte predaja majetku.

Predaj uvedenej nehnuteľnosti bol schválený uznesením Mestského zastupiteľstva v Košiciach č. 805 zo dňa 30. apríla 2009.


Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby:

Na predmete dražby podľa LV č. 241 je zriadené vecné bremeno na parc. č. 1002 a stavbu č.s. 838 spočívajúce v práve užívania časti domu po dobu platnosti nájomnej zmluvy zo dňa 26.1.1999 v prospech Ľudovej banky, a.s. (VOLKSBANK Slovensko a.s.)


Najnižšie podanie: 962 000,00 (28 981 212,- Sk)
Minimálne prihodenie, ktoré môže účastník dražby urobiť je 1 000,00 €.

Dražobná zábezpeka: 49 000,00
Spôsob zloženia zábezpeky:

  • bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet mesta Košice vedený v Dexia banka Slovensko a.s. Žilina, regionálna pobočka Košice, č. účtu 0442484014/5600, VS 1118
  • vo forme bankovej záruky.

Účastník dražby je povinný preukázať zloženie dražobnej zábezpeky dražobníkovi pri zápise do zoznamu účastníkov dražby, pred jej otvorením, jedným z nasledovných dokladov:
  • výpis z vlastného účtu účastníka dražby
  • potvrdenka pokladničnej operácie banky alebo
  • originál resp. overená kópia listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky
(prevodný príkaz sa nepovažuje za doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky).

Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením. Ostatným účastníkom dražby, ktorí predmet dražby nevydražili sa zložená zábezpeka resp. listina preukazujúca vydanie bankovej záruky vráti bez zbytočného odkladu (najneskôr do 10 dní) po skončení dražby bezhotovostným prevodom na účet účastníka dražby. Číslo účtu a výšku zloženej zábezpeky účastník dražby oznámi písomne na tlačive, ktoré odovzdá pri zápise do zoznamu účastníka dražby.

Termín obhliadky predmetu dražby: 3.2. a 10.2.2010 o 10,30 hod.


Účastník dražby je povinný pred otvorením dražby:
  • Preukázať svoju totožnosť, príp. oprávnenie konať za účastníka dražby
  • Dať sa zapísať do zoznamu účastníkov dražby a prevziať dražobné číslo
  • Doložiť doklad o zložení dražobnej zábezpeky
  • Doložiť čestné vyhlásenie, že nie je osobou vylúčenou z dražby podľa § 5 zák. č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách
  • Doložiť tlačivo - oznámenie čísla účtu na vrátenie zábezpeky

    Vydražiteľ je povinný po skončení dražby:
  • zaplatiť cenu dosiahnutú vydražením do 10 dní od skončenia dražby bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet dražobníka vedený v Dexia banka Slovensko a.s. Žilina č. 0442482043/5600. Ak vydražiteľ zaplatí cenu dosiahnutú vydražením v stanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo dňom udelenia príklepu.

Zároveň upozorňujeme na povinnosť vydražiteľa oznámiť správcovi dane (mestu Košice) skutočnosti rozhodujúce pre vznik daňovej povinnosti a podať daňové priznanie v lehote do 30 dní odo dňa nasledujúceho po dni, keď tieto skutočnosti nastal