Prejsť na obsah

Optimalizácia siete základných škôl

Oddelenie školstva Magistrátu mesta Košice na porade riaditeľov základných škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice prerokovalo, ako jeden z bodov programu, informáciu o optimalizácii siete základných škôl v Košiciach.

Riaditelia základných škôl boli informovaní o pozitívnych stránkach a dopadoch 1. etapy racionalizácie siete škôl. Do roku 2008 vstupuje školstvo v Košiciach s vyrovnaným hospodárením - bez záväzkov. „Znížením počtu základných škôl v meste zo 41 na 37 sa umožnilo mestu investovať viac finančných prostriedkov do opráv, rekonštrukcií a modernizácie škôl," povedal námestník primátora Marek Vargovčák. Školám sa už ľahšie dýcha, je viac peňazí na osobné i prevádzkové náklady škôl, a to i napriek tomu, že počet žiakov sa oproti školskému roku 2006/07 znížil v meste o 1 405 žiakov v dôsledku čoho poklesli aj štátne normatívne príspevky.

Námestník primátora mesta vyzdvihol dosiahnuté výsledky škôl, poukázal však na rozdiely vo financovaní jednotlivých základných škôl. V rámci mesta muselo dôjsť k prerozdeľovaniu rozpočtov základných škôl z dôvodu, že v rámci mesta existujú školy, ktorým pridelený normatívny rozpočet nestačil. Pozitívne možno hodnotiť skutočnosť, že riaditelia ZŠ boli na porade otvorene informovaní o upravených rozpočtoch jednotlivých základných škôl v roku 2007. Hlavne tí riaditelia, ktorým sa muselo v rámci prerozdeľovania finančných prostriedkov najviac prispieť, budú musieť prijímať opatrenia na efektívne využívanie finančných prostriedkov tak, aby si školy vystačili s vlastným rozpočtom a mesto muselo pristupovať k prerozdeľovaniu prostriedkov len v prípadoch hodných zreteľa .

V oblasti mzdových prostriedkov došlo v rámci prerozdeľovania k navýšeniu rozpočtov škôl oproti normatívu určeného Ministerstvom školstva SR v 19 prípadoch. Najviac sa pridalo ZŠ Postupimská ( 1,5 mil.Sk), ZŠ Starozagorská a ZŠ Želiarska. V 16 prípadoch boli rozpočty základných škôl znížené. Najviac sa ubralo ZŠ Podjavorinskej (3,5 mil.Sk), ZŠ Belehradská a ZŠ Bruselská (2,5 mil.Sk).
Z 37 ZŠ bolo na porade prítomných 35 riaditeľov ZŠ. Z prítomných riaditeľov ZŠ sa za pokračovanie optimalizácie siete základných škôl vyslovilo 31 a 4 boli proti.

Zdroj: Oddelenie školstva MMK