Prejsť na obsah

ORBIS PICTUS 2008 – bienále

V stredu 11. júna sa o 14.00 hod. začne vernisážou vo Východoslovenskej galérii súťažná prehliadka výtvarných prác detí a mládeže karpatského regiónu ORBIS PICTUS, na ktorej sa odovzdajú ceny a čestné uznania.
Do projektu, ktorý bol realizovaný aj pod záštitou vedúcej oddelenia školstva MMK H. Jeníkovej, sa zapojili základné umelecké školy Košického a Prešovského kraja, české mesto Přemysl, poľské Dobkowice – Lowce a maďarský Miskolc.

Porota prehodnotila 1200 výtvarných prác z 21 subjektov, do výstavy vybrala 360 výtvarných prác, z toho 60 malieb, 53 kresieb, 102 grafík /linoryt, suchá ihla, kolografia, drevorez/, 14 fotografií, 56 dekoratívnych prác, 75 prác v keramike, textile a práce v materiáli.

III. ročník ORBIS PICTUS - KOŠICE 2008 – sa koná na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov s medzinárodnou účasťou. „Oslovili sme účastníkov z Poľska a Maďarska, krajín, ktoré sú súčasťou karpatského regiónu. Chceli sme aj týmto spôsobom preklenúť bariéry a v našom karpatskom regióne získať prehľad o úrovni výtvarnej pedagogiky, ako aj priblížiť naše mesto, región Prešovského a Košického kraja, svojim susedom. Sme presvedčení, že máme k sebe blízko, žijeme v podobných pomeroch, boríme sa s podobnými každodennými starosťami, ktoré sa vo výtvarnom prevedení našich žiakov odrážajú," dodala usporiadateľka Ľudmila Hegyesyová